Tenhle recept na hubník mám od babičky Miládky, která pocházela z Kruhu v Podkrkonoší. Připravovala ho na plechu jako tradiční vánoční jídlo ze sušených hub, a právě tak peču hubník i já. Skvělý staročeský pokrm vynikající chuti, pojďme si ho udělat!
➜ Co je hubník
Hubník je pokrm ze sušených hub, jehož další hlavní suroviny tvoří bílé pečivo namočené v mléce, dále vejce a koření. Některé recepty na hubník obsahují pokrájenou slaninu. Houbový nákyp se peče v troubě dozlatova, podává se jako hlavní jídlo.
Tento hubníkový recept pochází z Krkonoš, někdy bývá známý pod jménem houbovec. Nepleťte si hubník s další krajovou specialitou, houbovým kubou. Houbový kuba se připravuje na Vánoce ze směsi krup a sušených hub.
MŮJ TIP: Z Krkonoš je také kyselo, skvělá polévka z kvásku!
Zajímavý fakt: V Podkrkonoší se kromě slaného hubníku peče i sladký hubník se sušenými švestkami, rozinkami a ořechy.
➜ Suroviny
Na přípravu pravého krkonošského hubníku potřebujete:
- Sušené houby; směs lesních hub jako hřiby, kozáky, křemenáče, modráky
- Bílé pečivo; housky, rohlíky, veka. Ideálně 2-3 staré, nakrájené na větší kostky.
- Mléko; na namočení pečiva
- Vejce
- Anglická slanina; nebo jiné uzené maso, mírně prorostlé. Nakrájené na drobné kostičky.
- Česnek; je ho v hubníku poměrně dost, česnek přidává skvělou chuť
- Krupice; pro lepší spojení a zahuštění houbového nákypu při pečení, používám dětskou krupičku
- Sůl a pepř
Dále si připravte asi lžičku tuku (máslo, sádlo, nebo jiný pevný tuk) a lžíci strouhanky na vysypání pekáčku nebo jiné pečicí nádoby.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup krok za krokem
KROK 1: Asi do dvou hrnků vody vhoďte sušené houby a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a mírně vařte 10 minut. Uvařené houby vyndejte děrovanou lžící nebo sítkem, nechte okapat a pak je pokrájejte na menší kousky. Houbový vývar nechte stranou.
KROK 2: Mezitím kostky pečiva dejte do větší mísy, zalijte mlékem a promíchejte, dokud se mléko nevsákne.
KROK 3: K namočeným houskám přidejte pokrájené houby, kostičky slaniny, vejce a utřený česnek. Osolte a opepřete. Zamíchejte.
KROK 4: Přilijte tolik houbového vývaru, až vznikne polohustá směs. Přisypte krupici a promíchejte.
KROK 5: Pekáček vymažte tukem a vysypte strouhankou. Hubník se tak při pečení nepřichytí a půjde po nakrájení dobře vyndat z pekáčku. Vlijte směs do připraveného pekáčku, a uhlaďte na povrchu.
KROK 6: Troubu předehřejte na 180 °C. Hubník pečte asi 30 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 5 minut, pokud chcete, aby povrch ještě více zezlátnul.
➜ Servírování
Hubník podávejte teplý, nakrájený na řezy nebo na široké proužky. U nás se servíruje jako lehčí hlavní jídlo.
Na druhý den kousky hubníku opečte na kousku másla na pánvi, z obou stran. Takto opečený chutná božsky!
➜ Šikovné tipy
- Pokud si vzpomenete, houby namočte den předem. Pak už stačí jen je přivést k varu a minutu dvě povařit.
- Receptů na hubník je vícero, proto si nenárokuju tvrdit o tomto, že je to ten jediný originální. Někdy se do něj přidává nadrobno nakrájená cibule, nasekaná čerstvá petrželka, sušená majoránka a drcený kmín, nebo se naopak vynechává uzené.
- Při pečení se hubník v pekáčku zdvihne, jakmile ho z trouby vyndáte a necháte chladnout, splaskne. Nelekejte se, je to normální.
- Hubník můžete upéct i z čerstvých hub. Podle mých zkušeností je však vánoční hubník ze sušených hub aromatičtější.
Další recepty z hub:
Krkonošský hubník
Suroviny
- 1 hrnek mléko
- 4 ks housky - 2-3 dny staré
- 120 g anglická slanina - nakrájená na malé kostičky
- 2 hrsti sušené houby - směs lesních hub + voda, v níž budete houby vařit
- 4 ks vejce
- 5 stroužek česnek
- 2 lžíce krupička - jemná dětská
- 1 lžička sůl
- ¼ lžička černý pepř - mletý
Na vymazání pekáčku:
- 1 lžička tuk - sádlo nebo máslo
- 1 lžíce strouhanka
Instrukce
- Asi do dvou hrnků vody vhoďte sušené houby a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a mírně vařte asi 10 minut. Uvařené houby vyndejte děrovanou lžící nebo sítkem, nechte okapat a pak je pokrájejte na menší kousky. Houbový vývar nechte stranou.
- Mezitím kostky pečiva dejte do větší mísy, zalijte mlékem a promíchejte, dokud se mléko nevsákne.
- K namočeným houskám přidejte pokrájené houby, kostičky slaniny, vejce a utřený česnek. Osolte a opepřete. Zamíchejte.
- Přilijte tolik houbového vývaru, až vznikne polohustá směs. Přisypte krupici a promíchejte.
- Pekáček vymažte tukem a vysypte strouhankou. Hubník se tak při pečení nepřichytí a půjde po nakrájení dobře vyndat z pekáčku. Vlijte směs do připraveného pekáčku a povrch uhlaďte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Hubník pečte asi 30 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 5 minut, pokud chcete, aby povrch ještě více zezlátnul.
Poznámky
- Hubník jsem pekla v menší pečicí nádobě o velikosti asi 20x30 cm.
- Podle základního receptu vystačí hubník zhruba na 8-10 menších porcí.
- SERVÍROVÁNÍ: Hubník podávejte teplý, nakrájený na řezy nebo na široké proužky. U nás se servíruje jako lehčí hlavní jídlo.
- Na druhý den kousky hubníku opečte na kousku másla na pánvi, z obou stran. Takto opečený chutná božsky!
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Soňa l
Bylo by dobré do té směsi před pečením přidat i ty nakrájené houby.
Petra Kupská
Jejda, no to by chtělo! Moc se omlouvám, já jak se snažím, tak občas v postupu něco opomenu. Díky za bystré oko, už jsem houby do směsi přidala!