S radostí představuju babiččin recept na jablečný koláč z křehkého těsta na plech, který se rozplyne na jazyku, jen zakousnete první sousto! Někdo říká, že nejchutnější je týž den, co se upeče, a já ho mám ještě raději druhý den, kdy se přes noc rozleží a je úžasně vláčný.
➜ O receptu
Jednoduchý recept na jablečný koláč spočívá ve dvou vrstvách křehkého (lineckého) těsta, mezi nimiž je poctivá vrstva nastrouhaných jablek zpevněná vanilkovým pudinkem. Ten se předem nevaří, ale přidává ve formě pudinkového prášku.
Koláč se peče na menším plechu s vyššími okraji, při servírování se krájí na jednotlivé řezy a kdo chce, může ho poprášit moučkovým cukrem.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle hrníčkové hraběnčiny řezy s jablky a sněhovou vrstvou (jsou vynikající!)
➜ Suroviny
Ingredience na koláč jsem rozdělila na ty, které potřebujete pro přípravu křehkého těsta. Pod nimi najdete výčet surovin potřebných pro šťavnatou jablečnou vrstvu s pudinkem.
Křehké těsto:
- Hladká mouka
- Moučkový cukr
- Máslo; studené z lednice, nasekané na menší kusy
- Žloutky; křehké těsto na koláč bude krásně jemné, když jej zaděláte pouze žloutky
- Mléko; studené
- Prášek do pečiva
Jablečná náplň:
- Jablka; pro výraznější chuť spíše kyselejší
- Vanilkový pudink; pouze prášek
- Vanilková pasta; nebo běžný vanilkový cukr
- Krupicový cukr; na oslazení
- Mletá skořice; typické koření, které z jablečné vrstvy vykouzlí luxusní záležitost
Dále potřebujete: Moučkový cukr na posypání koláče, menší plech 23x33 cm s vyšším okrajem, pečicí papír.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Jednoduchý postup:
- V míse rychle zpracujte ze všech suroviny křehké těsto.
- Těsto rozdělte napůl. První polovinou vymačkejte na plech, druhou půlku vyválejte na pečicí papír o velikosti plechu.
- Dejte do lednice na půl hodiny odpočinout.
- Nastrouhejte jablka a smíchejte je s cukrem, pudinkem a skořicí.
- Ochucená jablka navrstvěte na plech s vymačkaným těstem.
- Přiklopte těstem rozváleným na pečicím papíru, povrch propíchejte vidličkou.
- Jablečný koláč pečte v troubě na 160 °C pod dobu 30 minut.
➜ Detailní postup s fotkami
KROK 1: Do větší mísy dejte všechny suroviny na křehké těsto. Máslo, mléko i žloutky musí být studené. Rychle rukama zpracujte v hladké těsto. Zpočátku se bude zdát, že hmota je příliš sypká, ale pracujte dál, těsto se opravdu krásně spojí. Jakmile je těsto hotové, přestaňte ho dále zpracovávat.
KROK 2: Těsto rozdělte na dvě části. První polovinu vymačkejte na plech, mírně zvedněte okraje.
Pokud používáte plech s nepřilnavým povrchem, nemusíte jej předem vymazávat. Jestliže máte obyčejný plech, vymažte ho máslem a vysypte jemnou strouhankou, nebo ho vyložte pečicím papírem.
KROK 3: Z pečicího papíru si vystřihněte tvar plechu a pomocí válečku na papír vyválejte druhou polovinu těsta. Těsto na papíru položte volně na plech s vymačkanou první půlkou a vše dejte do lednice asi na půl hodiny odpočinout.
KROK 4: Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nahrubo nastrouhejte na ručním struhadle. Šťávu nevylévejte. Přidejte cukr, skořici, pudinkový prášek a vanilku. Promíchejte.
Čtěte také: Jak nastrouhat jablka?
KROK 5: Jablkovou směs navrstvěte na plech s vymačkaným těstem a povrch uhlaďte. Opatrně na něj přeneste vrstvu s vyváleným těstem na pečicím papíru, papírem nahoru. Papír z těsta sloupněte. Upravte případně okraje, těsto by po půlhodině odpočinku v lednici mělo být stále dostatečně tvárné.
KROK 6: Dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 30 minut, než povrch zezlátne.
➜ Servírování
Koláč nechte vychladnout, vlažný nakrájejte na řezy o velikosti asi 10 cm a podávejte ke kávě nebo čaji. Pokud chcete, poprašte povrch koláče moučkovým cukrem.
Koláč skladujte překrytý na kuchyňské lince, kde vydrží asi 3 dny. Pokud jej uložíte do lednice, zvýšíte trvanlivost na 5-7 dní.
➜ Užitečné tipy
- Koláč jsem pekla na menším plechu o rozměrech asi 23x33 cm.
- Do jablkové vrstvy můžete přidat rozinky, pokud je máte rádi.
- Pudinkový prášek můžete nahradit kukuřičným škrobem.
Další chutné koláče:
- Kynutý borůvkový koláč
- Pudinková buchta se zakysanou smetanou
- Cuketový perník
- Nepečený jablkový dort s piškoty
- Pražský koláč se skořicovou posypkou
Křehký jablečný koláč s pudinkem
Suroviny
Křehké těsto:
- 450 g hladká mouka
- 100 g moučkový cukr
- 230 g máslo - studené, nasekané na kousky
- 2 ks žloutek
- 2 lžíce mléko - studené
- ¾ prášek do pečiva
Jablečná vrstva:
- 6-8 ks jablka - velká, sladkokyselá
- 1 ks vanilkový pudink - pouze prášek
- 1 lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
- 4 lžíce krupicový cukr
- ½ lžička skořice - mletá
Instrukce
- Do větší mísy dejte všechny suroviny na křehké těsto. Máslo, mléko i žloutky musí být studené. Rychle rukama zpracujte v hladké těsto. Zpočátku se bude zdát, že hmota je příliš sypká, ale pracujte dál, těsto se opravdu krásně spojí. Jakmile je těsto hotové, přestaňte ho dále zpracovávat.
- Těsto rozdělte na dvě části. První polovinu vymačkejte na plech, mírně zvedněte okraje.
- Pokud používáte plech s nepřilnavým povrchem, nemusíte jej předem vymazávat. Jestliže máte obyčejný plech, vymažte ho máslem a vysypte jemnou strouhankou, nebo ho vyložte pečicím papírem.
- Z pečicího papíru si vystřihněte tvar plechu a pomocí válečku na papír vyválejte druhou polovinu těsta. Těsto na papíru položte volně na plech s vymačkanou první půlkou a vše dejte do lednice asi na půl hodiny odpočinout.
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nahrubo nastrouhejte na ručním struhadle. Šťávu nevylévejte. Přidejte cukr, skořici, pudinkový prášek a vanilku. Promíchejte.
- Jablkovou směs navrstvěte na plech s vymačkaným těstem a povrch uhlaďte. Opatrně na něj přeneste vrstvu s vyváleným těstem na pečicím papíru, papírem nahoru. Papír z těsta sloupněte. Upravte případně okraje, těsto by po půlhodině odpočinku v lednici mělo být stále dostatečně tvárné.
- Dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 30 minut, než povrch zezlátne.
Poznámky
- Recept je určený pro menší plech o rozměrech asi 23x33 cm s vyšším okrajem.
- Z koláče nakrájíte zhruba 12 řezů.
- SERVÍROVÁNÍ: Koláč nechte vychladnout, vlažný nakrájejte na řezy o velikosti asi 10 cm a podávejte ke kávě nebo čaji. Pokud chcete, poprašte povrch koláče moučkovým cukrem.
- Do jablkové vrstvy můžete přidat rozinky, pokud je máte rádi.
- Pudinkový prášek můžete nahradit kukuřičným škrobem.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Ivana
bohužel se mi tak těsto trhalo že tento recept už nebudu podruhé pokoušet. tolik nervů co jsem měla 🙁
Petra Kupská
To mě mrzí 🙁 Křehké těsto je zrádné, obsahuje hodně másla nebo jiného tuku. Jak se začne trhat, tak šup s ním do ledničky nechat zatuhnout, pak půjde dobře vyválet a také pracovat s ním půjde lépe.
Gábina
Vynikající koláč, milujeme ho celá rodina. Děkuji za tenhle úžasný recept.
Petra Kupská
Gábi díky moc za váš komentář, u nás křehký koláč taky frčí, hlavně na podzim, kdy máme zahradu plnou jablek.
Iva
Super recept, my jsme se synkem dali celé těsto do lednice a připravili směs s jablky, pak jsme polovinu těsta vyvaleli na pečícím papíru a I s ním položili na plech, pak navrstvili jablecnou směs a vyvaleli zase plat těsta na pečícím papíru a přikryli, pekli jsme na horko-vzduch půl hodiny hezky večer Iva a Pepicek
Petra Kupská
Ivčo, děkuji za milou zpětnou vazbu a jsem ráda, že jste byli se synkem s výsledkem spokojeni!
Zdeňka
skvělý moucnik. výborný recept. uzasne zpracovany. i pro začátečníky velmi jednoduše proveditelny dle tohoto receptu. dekuji 🙂
Petra Kupská
Já moc děkuji za tak milou zpětnou vazbu! Jsem ráda, že se jablkový koláč vyvedl podle vašich představ.
Jiří
Konečně jeden rozumný recept, který používá máslo a ne Heru plnou nezdravého palmového tuku. Jdu na to!
Iva
Už bastime a je super.
Petra Kupská
Ještě jednou díky, tak ať vám (i malému) chutná!
Blanka Hájková
Dobrý den. Dávám 3 z 5. Žel. Horní část těsta po vytažení z ledničky a opatrném přenesení na jablka praskala. Myslím, že by bylo lepší nechat horní část venku. Do jablka jsem přidala mleté vlašské ořechy a ty se mi po upečení zdají na chuti nejlepší.
Rovněž péct na 170 C na 40 minut nemožné....to by byl koláč spálený. Po 15 min bylo hotovo. Lepší péct delší dobu ale tak na 150 C. Prostě ne každému to vždycky vyjde! Nevadí. Díky za tip a ať se Vám daří další kousky!:)
Petra Kupská
Blanko, moc děkuji za komentář s podnětnými připomínkami! Křehké těsto dávám obvykle vychladit do lednice, snad popraskaný povrch nevadil. Ostatně, dá se vždy alespoň trochu zamaskovat popraškem moučkového cukru. Vlašáky a jablka, to jde dohromady, souhlasím 🙂 Věřím, že i tak byl koláč dobrý a pochutnali jste si. Ať se daří i Vám, Petra
Petr
Skvělý a báječný recept, prostě k sežrání ???no božský Díky s pozdravem Petr ???
Petra Kupská
Ó děkuji, Petře, za tak milý komentář, udělal mi radost! 🙂 Tenhle recept je záležitost z babiččiny kuchařky, stará dobrá klasika, která nikdy nezklame.
Gabriela Bustová
Dobrý den, v rozpisu surovin nemáte, kolik se dává cukru do jablečné směsi, děkuji Gábina.
Petra Kupská
Dobrý den, Gábino, máte pravdu a děkuji, že jste si všimla! Do náplně přidávám 4-5 lžic cukru, podle toho, jak sladká jablka jsou. Recept jsem upravila. Petra