Hřebíček patří mezi tradiční, staroročeské koření. Přidává se při sladkém pečení do vánočních pracnů, při výrobě perníkového koření, do svařáku, nebo k ochucení omáček k masu. Jak hřebíček ručně podrtit, když nemáte k ruce mlýnek na koření nebo hmoždíř, poradím v dnešním článku.
Tenhle jednoduchý trik mě naučila babička. Hřebíček natlučete během chvilky a nepotřebujete k tomu žádné speciální kuchyňské vybavení. A i kdybyste doma mlýnek měli, komu by se chtělo vytahovat ho a čistit k namletí dvou tří kousků hřebíčků?
➜ Co potřebujete
- Pečicí papír; není potřeba celý arch, ale obdélník o velikosti asi 40x20 cm.
- Dřevěné kuchyňské prkénko; pevné a stabilní
- Dřevěný váleček na těsto; případně paličku na maso nebo jiný těžký předmět, třeba litinovou pánev.
➜ Postup
KROK 1: Přehněte pečicí papír na polovinu, abyste dostali čtverec o hraně asi 20 cm. Hřebíček umístěte mezi složený papír k ohybu. Položte papír s hřebíčkem na dřevěné prkénko.
KROK 2: Vezměte do ruky dřevěný váleček a tlučte s ním na papír v místě, kde je koření. Nebojte se použít sílu, abyste hřebíček nadrtili co nejjemněji. Přidržujte prsty ruky oba konce papíru k sobě, abyste zabránili vyskakování nadrceného koření.
Během tlučení hřebíčku si dejte dvě tři přestávky, papír rozevřete a sklepněte nadrcené koření k sobě. Pak opět překryjte a pokračujte v tlučení. Hřebíček tak rovnoměrněji natlučete.
Celý proces by vám neměl zabrat víc než dvě minuty. Jakmile je hřebíček čerstvě podrcený, je připravený k dalšímu použití podle receptu!
Chcete-li ještě jemnější výsledek, prosijte nadrcený hřebíček přes hrubé sítko.
➜ Užitečné tipy
- Tímto způsobem snadno nadrtíte i jiné koření, jako například celý kmín, anýz, nové koření.
- Papír na pečení má pevnou strukturu a nemělo by se tak stát, že ho při tlučení koření prorazíte. Někdo dává koření do pevného plastového sáčku, který udrží nadrcené koření uvnitř. Já však plastu moc nevěřím, jsem zastáncem klasického voskového papíru.
- Tato metoda ručního drcení koření funguje skvěle na malé množství koření. Pokud potřebujete namlet více koření nebo často vaříte kořeněná jídla, investujte do elektrického mlýnku na koření nebo mlýnku na kávu.
Prostor pro vaši zpětnou vazbu