Za mě je tohle nejlepší recept na tradiční masové karbanátky smažené na pánvi. Nejsou suché, nedrolí se, a když je ochutnáte, jsou šťavnaté a jen rozplynou se na jazyku. Jeden karbanátek nikdy nestačí!
➜ Co je karbanátek
Karbanátky jsou placičky ze směsi mletého hovězího a vepřového masa. Ochucují se solí, česnekem a majoránkou. Přidává se do nich nadrobno nasekaná cibule, o lepší pojivost se postará rohlík namočený v mléce. Pak už jen karbanátky stačí obalit ve strouhance a z osmažit z obou stran dozlatova.
MŮJ TIP: Zkuste také další recept z mletého: vepřenky s hořčicí (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
Na klasické karbanátky potřebujete:
- Mleté hovězí
- Mleté vepřové
- Mléko plnotučné; studené
- Rohlík nebo houska; 2-3 dny staré
- Cibule; nakrájená nadrobno
- Česnek; utřený nebo prolisovaný
- Sůl
- Majoránka; sušená
- Pepř; černý mletý
- Strouhanka; na obalení
- Sádlo na smažení; nebo stolní olej, např. slunečnicový nebo řepkový
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Starší rohlík nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem.
- Do mísy vložte mleté hovězí a vepřové. Osolte, ochuťte utřeným česnekem, solí, majoránkou a pepřem.
- Přidejte nakrájenou cibulku a namočený rohlík i s mlékem.
- Krátce, ale důkladně promíchejte v masovou směs.
- Tvarujte placičky, obalte je ve strouhance a smažte z obou stran na pánvi dozlatova.
- Karbanátky podávejte s vařenými bramborami.
➜ Podrobný recept s fotkami
KROK 1: Rohlík nebo housku, 2-3 dny staré, nakrájejte na kostičky. Pokud jsou špičky příliš tvrdé, odkrojte je. Kostičky pečiva zalijte studeným mlékem a ponořte je, aby nasákly tekutinu.
KROK 2: Cibuli oloupejte a najemno. Oloupejte také česnek a utřete ho nebo prolisujte.
KROK 3: Do mísy vložte hovězí i vepřové mleté maso, osolte. Přidejte majoránku, česnek, pepř, cibuli a rohlík včetně mléka, ve kterém byl namočený.
KROK 4: Všechny suroviny rychle, ale důkladně promíchejte rukou. Masová směs musí zůstat studená.
KROK 5: Z masové směsi tvarujte karbanátky o velikosti dlaně, vysoké 1,5-2 cm. Obalte ze všech stran ve strouhance, jemně ji vtlačte do povrchu placiček.
KROK 6: Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při střední teplotě sádlo nebo jiný tuk. Karbanátky v něm osmažte z obou stran do zlatavé barvy.
➜ Servírování
Karbanátky podávejte teplé; jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše. Přidat můžete kopeček hořčice.
➜ Šikovné tipy
- Pokud budete tvarovat karbanátky vyšší, může se stát, že uvnitř nebudou propečené. Vložte je v takovém případě do pekáčku a nechte je v troubě rozehřáté na 150 °C asi 15 minut dojít.
- Maso a posléze celá masová směs na karbanátky musí být studená. Tj. použijte studené maso z lednice a studené mléko, maso dlouho nehněťte. Karbanátky tak budou hezky šťavnaté. V opačném případě se oddělí tuk od libového masa a karbanátky se při pečení budou rozpadat.
- Cibulku můžete předem osmažit, bude jemnější a méně křupavá.
Další chutné recepty:
- Kmínová polévka – s vejcem
- Ražniči v troubě
- Jahodové knedlíky – z tvarohového těsta
- Holandský řízek se sýrem
Šťavnaté karbanátky jako od babičky
Suroviny
- 400 g vepřové mleté
- 400 g hovězí mleté
- 250 ml mléko - studené
- 1 rohlík - 2-3 dny starý
- 1 cibule - větší
- 2 stroužek česnek - utřený nebo prolisovaný
- 1,5 lžička sůl
- 1 lžička majoránka - sušená
- ¼ lžička pepř - mletý
- 50 g strouhanka - na obalení
- vepřové sádlo - nebo olej; na smažení
Instrukce
- Rohlík nebo housku, 2-3 dny staré, nakrájejte na kostičky. Pokud jsou špičky příliš tvrdé, odkrojte je. Kostičky pečiva zalijte studeným mlékem a ponořte je, aby nasákly tekutinu.
- Cibuli oloupejte a najemno. Oloupejte také česnek a utřete ho nebo prolisujte.
- Do mísy vložte hovězí i vepřové mleté maso, osolte. Přidejte majoránku, česnek, pepř, cibuli a rohlík včetně mléka, ve kterém byl namočený.
- Všechny suroviny rychle, ale důkladně promíchejte rukou. Masová směs musí zůstat studená.
- Z masové směsi tvarujte karbanátky o velikosti dlaně, vysoké 1,5-2 cm. Obalte ze všech stran ve strouhance, jemně ji vtlačte do povrchu placiček.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při střední teplotě sádlo nebo jiný tuk. Karbanátky v něm osmažte z obou stran do zlatavé barvy.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Karbanátky podávejte teplé; jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše. Přidat můžete kopeček hořčice.
- Pokud budete tvarovat karbanátky vyšší, může se stát, že uvnitř nebudou propečené. Vložte je v takovém případě do pekáčku a nechte je v troubě rozehřáté na 150 °C asi 15 minut dojít.
- Maso a posléze celá masová směs na karbanátky musí být studená. Tj. použijte studené maso z lednice a studené mléko, maso dlouho nehněťte. Karbanátky tak budou hezky šťavnaté. V opačném případě se oddělí tuk od libového masa a karbanátky se při pečení budou rozpadat.
- Cibulku můžete předem osmažit, bude jemnější a méně křupavá.
- Z množství podle základního receptu připravíte asi 14 karbanátků.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Dominik
výborný 🙂
Petra Kupská
Díky za milou zpětnou vazbu!
Katka Krotilová
Dneska jsem poprvé v životě vařila karbanátky (ve 35 letech 😂) a zvolila Váš recept...a jen chci říct, že nemám důvod zkoušet jiné recepty, protože karbanátky byly úžasné! Děkuji moc a jdu si najít další recepty, které od Vás vyzkouším 🙂
Petra Kupská
Katko děkuji moc za milý komentář a krásnou zpětnou vazbu! 🙂 Jsem ráda, že se karbanátky povedly (také je to Vaše zásluha!) a že chutnaly.
Barča
Dnes zkouším podle Vašeho receptu a málem jsem měla mrtvici, když jsem dodělala poslední karbanátek, chtěla je dát do lednice a vykoulelo se na me ze zvyku přípravné vajíčko. :)) Díky bohu, v receptu žádné vejce není. Věřím, že budou výborné,děkuji za krásně napsaný recept ?
Petra Kupská
Krásný den přeji a mohu uklidnit – v receptu opravdu vajíčko není 🙂 O šťavnatost karbanátků se postará mléko, které se dává k mletému masu (vždy studené). Karbanátky drží v pohodě i bez vajíčka, žádný strach. Dejte vědět, jak chutnaly! Moc zdravím, Petra
Barča
Byly opravdu výborné 🙂 dnes dělám znovu, jiné už dělat nebudu. Moc děkuji za Váš recept. Přeji hezký večer, Barča
Petra Kupská
Já děkuji za váš komentář a zpětnou vazbu! Petra
Tom
Vajíčko tam není to je vidět, nějako se vám ta směs v míse sype a ty vaše rádoby karbanátky mají jak vidno tendenci se drolit. Proto tam patří vejce, a néééé kvůli šťavnatosti. Vejce se do pokrmů kvůli šťavnatosti nedávají. Pláču nad českou gastronomií. Proboha ženská .....
Petra Kupská
Milý Tome, děkuji komentář. Víte, když dojde na českou kuchyni, má každý, kdo trochu holduje vaření, svoje vlastní osvědčené recepty. Nejinak je tomu u karbanátků, a já to tak respektuji. Abych se dotkla sporného místa – vajíčko do karbanátků ano či ne, zkuste se podívat pod ruce třeba Romanovi Vaňkovi. Troufám si tvrdit, že se jedná o dostatečně profláknutého kuchaře, a přesto vajíčko v jeho receptu na karbanátky nenajdete. Vajíčko v karbanátku je "pro líné kuchaře" (nemyslím to zle). Je to podobné, jako když většina receptů uvádí kypřicí prášek do piškotové bábovky. Oboje se dává pro sichr, když odbydete začátek a neumícháte správnou fáš (vajíčko do karbanátků) nebo málo vyšleháte sníh (pečicí prášek do bábovky). Šťavnatost u karbanátků tvoří zejména správný výběr a zpracování masa. Pokud budete mít chvilku, doporučuji poslechnout si Petra Stupku a jeho povídání o mletém mase. Ať se daří, Petra
Martina
Krásný nedělní den. Dnes jsem dělala karbanátky dle vašeho receptu. Jsou výborné, šťavnaté. Nerada jsem je dělala, protože recepty nebyly ono. Tento je luxusní. Moc děkuji 🙂👍 Matina
Andy
Mňam, vynikající, synové ho slupli jak malinu :-D. Bezva typy a rady. Díky.
Petra Kupská
Andy, děkuji za tak milou zpětnou vazbu, jsem ráda, že karbanátky chutnaly! 🙂
Jája
U nás máme masové karbanátky rádi, někdy dělám jen z vepřového mletého masa, přijdou mi šťavnatější. Peču na pánvi, někdy je dělám v troubě, podle toho, kolik mám času stát u sporáku.
Petra Kupská
Děkuji za komentář, pokud děláte karbanátky jen z vepřového, tak by Vás mohly zajímat vepřenky 🙂 Odkaz mám v článku u receptu. Jinak ryze z vepřového mletého masa se také připravují holandské řízky.