Tyhle máslové kokosové kuličky ochucené kapkou rumu patří mezi naše nejlepší vánoční cukroví. Dává se do nich kakao, jsou tedy tmavé, ale obalené v bílém kokosu, který tvoří hezký kontrast. Pojďme si je připravit podle jednoduchého receptu!
Kokosové kuličky se dělají bez salka. Jsou slazené moučkovým cukrem, kterého přidávám méně, než obsahují jiné recepty. Cukroví je sladké tak akorát.
MŮJ TIP: Pokud máte rádi kokos, zkuste také tyhle kokosky z bílků (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
Na nepečené kokosové kuličky potřebujete:
- Strouhaný kokos
- Vaječný bílek
- Holandské kakao; tmavé
- Máslo; změklé při pokojové teplotě
- Rum; zlatý, třeba klasický tuzemák
- Cukr moučka
- Kokos na obalení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Do mísy dejte kokos, bílek, kakao, máslo, rum a cukr moučku.
- Zpracujte v těsto, které dejte do lednice na hodinu ztuhnout.
- Z těsta odebírejte stejně velké kousky, mezi dlaněmi vyválejte do malé koule a tu obalte v kokosu.
- Kokosové kuličky vkládejte do papírových košíčků.
➜ Šikovné tipy
- Kokosové kuličky podle tohoto receptu jsou sladké tak akorát. Pokud by vám přišlo těsto příliš řídké, spíš než další cukr přisypte trochu strouhaného kokosu.
- Cukroví je docela měkké, po zhotovení je uložte do chladu, kde díky obsaženému máslu ztuhne a zpevní.
- Kuličky obsahují malé množství rumu. Pokud je cukroví určené pro děti, můžete rum vynechat.
➜ Otázky a odpovědi
Protože se jedná o nepečené cukroví, připravujte kuličky den dva před spotřebou. Jedná se o cukroví, které se připravuje před Vánoci mezi posledními.
Kokosové kuličky naskládejte do uzavíratelné dózy a skladujte v chladu a suchu. Ideální horní část lednice. Z chladu vyndejte cukroví krátce před konzumací.
Protože kuličky z kokosu obsahují syrový vaječný bílek a jsou nepečené, spotřebujte je zhruba do pěti dní.
Další vánoční cukroví:
- Linecké hned měkké
- Vláčné vanilkové rohlíčky
- Myslivecké knoflíky
- Rumové kuličky
- Mandlové hříbky
- Medovníkové kuličky
Další inspiraci najdete v kategorii Vánoční recepty
Nepečené kokosové kuličky
Suroviny
- 100 g strouhaný kokos
- 1 vaječný bílek
- 120 g moučkový cukr
- 30 g tmavé kakao - holandského typu
- 60 g máslo - změklé při pokojové teplotě
- 1 lžíce rum - zlatý
- kokos na obalení
Instrukce
- Do mísy dejte kokos, bílek, kakao, máslo, rum a cukr moučku.
- Zpracujte v těsto, které dejte do lednice na hodinu ztuhnout.
- Z těsta odebírejte stejně velké kousky, mezi dlaněmi vyválejte do malé koule a tu obalte v kokosu.
- Kokosové kuličky vkládejte do papírových košíčků.
Poznámky
- Podle základního receptu vytvoříte asi 20-25 kokosových kuliček (záleží na velikosti). Pokud chcete víc cukroví, suroviny jednoduše znásobte.
- Kokosové kuličky podle tohoto receptu jsou sladké tak akorát. Pokud by vám přišlo těsto příliš řídké, spíš než další cukr přisypte trochu strouhaného kokosu.
- Cukroví je docela měkké, po zhotovení je uložte do chladu, kde díky obsaženému máslu ztuhne a zpevní.
- Kuličky obsahují malé množství rumu. Pokud je cukroví určené pro děti, můžete rum vynechat.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu