Nudí vás obyčejná bramborová kaše? Vylepšete ji kysaným zelím! Lahodná přílohová lepenice se skvěle hodí k osmažené klobásce nebo plátku uzeného masa. Pojďme si lepenici připravit podle jednoduchého receptu.

➜ Co je lepenice?
Lepenice je staročeský pokrm z mačkaných brambor, smíchaných s kysaným zelím, předem osmaženým na cibulce. Podává se jako bramborová příloha, často s uzeninou. Do lepenice lze přidat nakrájené uzené nebo slaninu, pak se podává jako samostatný chod.
Jiný název pro lepenici je kočičák.
Moje rodina z tátovy strany pochází z Podkrkonoší, z Mříčné. Zelí se v podhůří dařilo, na zimu jsme ho obvykle nakládali a kysané pak používali v nejrůznějších receptech, třeba jako náplň do slaného závinu nebo do segedínského guláše. Lepenice s kysaným zelím se u nás doma dělávala jako příjemné zpestření bramborové kaše.
➜ Suroviny

Na domácí lepenici potřebujete následující ingredience:
- Brambory; varný typ B nebo C, s vyšším obsahem škrobu
- Kmín; drcený, pro vaření brambor
- Kysané zelí; bílé. Pokud je zelí příliš kyselé, lehce ho propláchněte.
- Cibule
- Sádlo; pokud nemáte sádlo, vezměte máslo
- Sůl; na ochucení
Lepenici můžete při podávání omastit máslem nebo posypat zelenými bylinkami, třeba petrželovou natí. Já jsem použila nakrájenou nať jarní cibulky.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Kuchyňské vybavení: K přípravě dále potřebujete nepřilnavou pánev s vyšším okrajem a šťouchadlo na brambory, případně mixér s metlami na ušlehání bramborové kaše.
➜ Jak udělat lepenici
Podrobný návod v 5 jednoduchých krocích:
KROK 1/5: Brambory oškrábejte a nakrájejte na kousky (foto 1). Dejte je vařit v osolené vodě, do které jste přidali kmín (foto 2).


KROK 2/5: Zelí sceďte a pokud obsahuje dlouhé fousy, překrájejte je na menší sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno (foto 3).

KROK 3/5: V pánvi rozehřejte sádlo na střední až vyšší teplotu a osmažte v něm cibuli dozlatova. Přidejte zelí, stáhněte teplotu a duste asi deset minut (foto 4).

KROK 4/5: Uvařené brambory slijte, nechte si asi dvě lžíce slité vody stranou, nebo je při slévání nechte na dně hrnce. Brambory se dvěma lžícemi vody rozšťouchejte, nebo z nich ušlehejte bramborovou kaši (foto 5).

KROK 5/5: Brambory přidejte k zelí s cibulkou a promíchejte. Případně dosolte a můžete podávat (foto 6).

➜ Co k lepenici?
Lepenice podle tohoto receptu se podává jako bramborová příloha. K lepenici se nejlépe hodí opečená klobása nebo plátek uzeného masa.
Uzeninu můžete také nakrájet na kostičky a osmažit ji na cibulce spolu s kysaným zelím. V takovém případě servírujte lepenici jako hlavní chod bez dalšího masového přídavku.

Skladování a ohřívání: Pokud vám nějaká lepenice zbyde, nechte ji zcela vychladit, přemístěte do misky, překryjte folií a uložte do lednice. Zde vydrží asi čtyři dny. Lepenici ohřejte na pánvi na kousku másla, případně v mikrovlnné troubě.
➜ Užitečné tipy
- Pokud máte rádi mastnější kaši, při servírování lepenici omastěte rozpuštěným máslem.
- Místo vody lze brambory rozšťouchat nebo ušlehat s troškou mléka nebo smetany.
- Vepřového sádla pod cibuli dávám dvě lžíce. Může se to zdát dost, ale bramborová kaše umíchaná s kysaným zelím neobsahuje žádný tuk. Sádlo kaši hezky omastí. Pokud si hlídáte kalorie nebo linii, osmažte cibulku na polovičním množství.
Další bramborové recepty:
Nebo si prohlédněte všechny recepty z brambor.

Staročeská lepenice
Suroviny
- 500 g brambory - varný typ B nebo C
- 200 g kysané zelí - bílé
- 2 lžíce sádlo - nebo máslo
- 1 cibule
- 1 lžička drcený kmín
- sůl - podle chuti
Instrukce
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na kousky. Dejte je vařit v osolené vodě, do které jste přidali kmín.
- Zelí sceďte a pokud obsahuje dlouhé fousy, překrájejte je na menší sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- V pánvi rozehřejte sádlo na střední až vyšší teplotu a osmažte v něm cibuli dozlatova. Přidejte zelí, stáhněte teplotu a duste asi deset minut.
- Uvařené brambory slijte, nechte si asi dvě lžíce slité vody stranou, nebo je při slévání nechte na dně hrnce. Brambory se dvěma lžícemi vody rozšťouchejte, nebo z nich ušlehejte bramborovou kaši.
- Brambory přidejte k zelí s cibulkou a promíchejte. Případně dosolte a můžete podávat.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 4 porce přílohové porce lepenice.
- K lepenici se nejlépe hodí opečená klobása nebo plátek uzeného masa.
- Skladování a ohřívání: Pokud vám nějaká lepenice zbyde, nechte ji zcela vychladit, přemístěte do misky, překryjte folií a uložte do lednice. Zde vydrží asi čtyři dny. Lepenici ohřejte na pánvi na kousku másla, případně v mikrovlnné troubě.
- Pokud máte rádi mastnější kaši, při servírování lepenici omastěte rozpuštěným máslem.
- Místo vody lze brambory rozšťouchat nebo ušlehat s troškou mléka nebo smetany.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu