Občas se stane, že z vepřové pečeně zbyde v pekáčku maso s výpekem. Pokud přemýšlíte, co ze zbytků pečeného vepřového udělat, mám pro vás recept na skvělou masovou pomazánku! Je snadná a chutná snad opravdu všem.
➜ O receptu
Staročeská pomazánka z vepřového masa se dělá ze zbytků pečeného bůčku, plecka, nebo jiného tučného vepřového. Příprava spočívá v umletí masa na masovém mlýnku a přidání tradičních surovin jako jemně pokrájená cibule, česnek, sterilované okurky a hořčice. Pomazánka se dochutí mletým pepřem a solí a podává se na krajíci chleba.
Pomazánku připravujte z tučnější vepřové pečeně, já jsem použila bůček a prorostlé plecko, které jsem upekla s česnekem a cibulí. Do pomazánky přijde i výpek včetně sádla, aby šla pomazánka dobře roztírat.
Zkuste také tuhle fantastickou česnekovou pomazánku se sýrem (hit mého food blogu!)
➜ Potřebné suroviny
Na přípravu domácí pomazánky z pečeného vepřového si připravte:
- Zbytky pečeného vepřového masa; bůček, plecko, případně krkovice, například z vepřových výpečků. Skvěle tak zpracujete zbytky pečeného masa, které vám zbyly od oběda nebo večeře z předchozího dne.
- Cibule
- Česnek
- Sterilované okurky; ve sladkokyselém nálevu (tady najdete recept na domácí nakládané okurky)
- Hořčice; plnotučná, případně Dijonská hořčice pro víc chuti
- Sůl a pepř; na dochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Kuchyňské vybavení: mlýnek na maso s šajbou 6 mm, kuchyňské prkénko, kuchyňský nůž, miska
➜ Jak udělat masovou pomazánku
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek zbavte slupky a utřete nebo prolisujte. Okurky nasekejte najemno.
KROK 2: Tuk a výpek z pekáčku dejte stranou. Pečené vepřové pokrájejte na menší kusy a semelte na masomlýnku s šajbou (řezná deska) s otvory kolem 6 mm.
KROK 3: K umletému pečenému masu přidejte výpek a sádlo, nakrájenou cibuli, utřený česnek, posekanou okurku, hořčici a mletý pepř. Promíchejte vidličkou nebo lžící, případně v kuchyňském robotu s plochou míchací metlou. Ochutnejte a případně přidejte sůl nebo pepř.
➜ Servírování
Masovou pomazánku z pečeného vepřového podávejte namazanou na krajíci čerstvého chleba. Na povrch dejte sladkokyselou okurku nakrájenou do vějířku nebo na kolečka. Případně můžete poklást kolečky cibule či nasekanou zelenou natí z jarní cibulky.
➜ Skladování
Pomazánku skladujte v lednici přikrytou folií, která zabrání vysychání na povrchu. Spotřebujte do 4-5 dní. Pomazánku nedoporučuji zamrazovat vzhledem k vysokému obsahu tuku.
Podívejte se na další chutné recepty na pomazánky.
➜ Užitečné tipy
- Se solí opatrně. Vepřová pečeně je už slaná, dost možná sůl ani nebudete potřebovat.
- K pomazánce používejte tučné pečené vepřové. Ideální je libovější bůček bez kosti nebo prorostlé vepřové ramínko, plecko.
- Je masová pomazánka příliš tuhá a nedá se dobře roztírat? Na vině je nedostatek tuku! Přidejte lžíci nebo dvě sádla, aby pomazánka získala správnou roztíratelnou konzistenci.
Další recepty z vepřového masa:
Pomazánka z vepřového pečeného masa nebo bůčku
Suroviny
- 300 g pečené vepřové maso - bůček, prorostlé plecko
- 1 cibule - střední
- 2 sterilované okurky - plus na ozdobu
- 2 stroužek česnek
- 2 lžíce hořčice - plnotučná
- ½ lžička mletý pepř
- sůl - dle potřeby
Instrukce
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek zbavte slupky a utřete nebo prolisujte. Okurky nasekejte najemno.
- Tuk a výpek z pekáčku dejte stranou. Pečené vepřové pokrájejte na menší kusy a semelte na masomlýnku s šajbou (řezná deska) s otvory kolem 6 mm.
- K umletému pečenému masu přidejte výpek a sádlo, nakrájenou cibuli, utřený česnek, posekanou okurku, hořčici a mletý pepř. Promíchejte vidličkou nebo lžící, případně v kuchyňském robotu s plochou míchací metlou. Ochutnejte a případně přidejte sůl nebo pepř.
Poznámky
- Vystačí na 4-6 namazaných chlebů.
- SERVÍROVÁNÍ: Pomazánku podávejte namazanou na krajíci čerstvého chleba. Na povrch dejte sladkokyselou okurku nakrájenou do vějířku nebo na kolečka. Případně můžete poklást kolečky cibule či nasekanou zelenou natí z jarní cibulky.
- Skladujte v lednici přikrytou folií, která zabrání vysychání na povrchu. Spotřebujte do 4-5 dní.
- Jaké maso na vepřovou pomazánku? K pomazánce používejte tučné pečené vepřové. Ideální je libovější bůček bez kosti nebo prorostlé vepřové ramínko, plecko.
- Je masová pomazánka příliš tuhá a nedá se dobře roztírat? Na vině je nedostatek tuku! Přidejte lžíci nebo dvě sádla, aby pomazánka získala správnou roztíratelnou konzistenci.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu