Říká se, že maminky a babičky umí vařit nejlépe. S radostí potvrzuju; tenhle recept na strapačky mám od mojí mamky! Strapačky se zelím a uzeným masem jsme připravily spolu, a já tuhle dobrotu mohu vřele doporučit.
➜ Co jsou strapačky
Strapačky je staročeské jídlo, sestávající se z malých bramborových knedlíků prohozených s kostičkami smaženého uzeného, promíchané s kysaným zelím. Podává se jako jídlo z jednoho hrnce, nejčastěji jako vydatný oběd.
Strapačky jsem dělala s maminkou, udělala jsem pár fotek z přípravy jídla a vložila je do článku, proto je tenhle postup receptu trochu jiný, než jste zvyklí.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte taky tenhle recept na bramborový bác z Domažlicka!
➜ Co potřebujete
Bramborové knedlíky
Mamka dělá bramborové knedlíky z kombinace vařených a syrových brambor. Knedlíčky mají báječnou strukturu a chutnají velmi dobře.
- Brambory předem vařené v celku a ve slupce. Na přípravu knedlíků potřebujete, aby byly vychlazené. Stačí uvařit dvě hodiny předem a dát ven do chladu vychladit.
- Syrové brambory; nastrouhané přijdou do bramborového těsta. Brambory použijte typu B, případně C. Ty obsahují větší množství bramborového škrobu, který podpoří pojivost bramborového těsta.
- Vejce; celá
- Polohrubá mouka; nebo hladká
- Sůl
Kysané zelí
- Kysané zelí
- Cukr; na vyrovnání kyselé chuti
- Cibule
- Hladká mouka; stačí trošku, na zahuštění
- Sádlo na smažení; případně slunečnicový nebo řepkový olej
Uzené maso
- Uzená vepřová krkovice nebo anglická slanina; prostě uzené, které je prorostlejší, ale stále s dostatečným podílem libového masa
- Cibule
- Sádlo na smažení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Kuchyňské vybavení: struhadlo na brambory, hrnec na uvaření knedlíků, další hrnec na přípravu kysaného zelí. Dále jednu pánev na podušení zelí, druhou větší pánev se zvýšenými okraji na usmažení uzeného masa – v této větší pánvi nakonec smícháte všechny části strapaček.
➜ Jak udělat strapačky
Příprava: Předem si uvařte brambory ve slupce a nechte je zcela vychladnout.
Uzené maso
1/3: Začněte s přípravou uzeného masa. Uzené nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2/3: Ve větší pánvi se zvýšenými okraji rozehřejte sádlo nebo jiný tuk na vyšší střední teplotu a osmažte v ní nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte uzené a smažte asi 3-5 minut, případně stáhněte trochu teplotu. Nezapomeňte míchat.
3/3: Hotové dejte stranou.
Kysané zelí
1/2: Slijte kysané zelí, ale neproplachujte ho. Slité zelí vložte do hrnce s vodou tak, aby voda sahala 2 cm nad zelí. Přiklopte hrnec pokličkou a přiveďte k varu.
2/2: Jakmile se zelí začne vařit, stáhněte teplotu na třetinu, poodklopte pokličku a nechte mírně pobublávat asi půl hodiny, dokud zelí nezměkne.
Bramborové knedlíky
Zatímco se zelí vaří, pusťte se do přípravy bramborových knedlíků.
1/9: Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno (strana s malými slzičkami).
2/9: Syrové brambory oškrabejte a nastrouhejte najemno. Čtěte: Jak nastrouhat brambory.
3/9: Do mísy dejte oboje nastrouhané brambory, přidejte vejce, mouku a sůl. Umíchejte v polořídké těsto.
4/9: Ve větším hrnci dejte vařit vodu a osolte ji – stačí lžička na litr a půl vody. Jakmile voda začíná vřít, stáhněte trochu (ne moc) teplotu, a jdeme vařit bramborové knedlíky!
5/9: Pomocí dvou lžic vykrajute z bramborového těsta malé knedlíčky o velikosti asi 4-5 cm. Ihned je zavářejte ve vodě.
6/9: Pokud se knedlíky přichytí ke dnu, pomocí lžíce je odlepte, aby mohly volně plavat. Vařte knedlíky 8-10 minut.
7/9: Ke konci vaření jeden knedlík vyndejte a rozkrojte. Pokud je uvnitř uvařený, máte hotovo.
8/9: Knedlíky slijte nebo vyndejte pomocí děrované lžíce – tuto možnost využijte, jestliže budete pokračovat ve vaření další dávky knedlíků.
9/9: Uvařené knedlíky přidejte do pánve s uzeným.
Dokončení kysaného zelí
1/3: Jakmile je zelí uvařené, opatrně ho slijte.
2/3: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V menší pánvi rozehřejte sádlo na středně vysokou teplotu a cibuli v ní za stálého míchání osmažte dozlatova. Snižte teplotu na polovinu a přidejte lžíci mouky, krátce ji orestujte. Nakonec přidejte slité zelí a asi pět až deset minut mírně poduste.
3/3: Dušené zelí přidejte do velké pánve ke knedlíčkům a uzenému masu. Dobře promíchejte, je-li potřeba pak prohřejte a můžete podávat.
➜ Servírování
Strapačky jsou jídlo z jedné pánve. U nás doma podáváme tak, že dáme pánev s jídlem doprostřed stolu a každý si nabere tolik, na kolik má chuť.
➜ Skladování
Pokud vám nějaké jídlo zbyde, nechte jej zcela vychladnout. Pak přemístěte do mísy nebo jiné nádoby, tu překryjte folií nebo uzavřete víkem a uložte do lednice. Tady vám strapačky vydrží asi čtyři dny.
Strapačky ohřejete nejlépe na pánvi s malým množstvím másla nebo sádla.
➜ Užitečné tipy
- Strapačky jsou jednou z variant jídla z jedné pánve. Ideálně se dají využít i zbytky, které najdete v lednici. Pár plátků nakrájeného bramborového knedlíku hozené na pánev s masem a zelím je naprosto fantastická kombinace a bez problémů obstojí jako plnohodnotný rodinný oběd.
- Kysané zelí slévám, ale neproplachuju. Podle kyselosti ho vždycky osladím, stačí půl až celá lžíce cukru, podle typu zelí. Přislazujte postupně.
Další chutné recepty:
Staročeské strapačky s uzeným a zelím
Suroviny
Bramborové knedlíky:
- 2 brambory - vařené v celku ve slupce
- 4 brambory - syrové
- 2 vejce
- 250 g polohrubá mouka
- ½ lžička sůl
Uzené:
- 370 g uzené - moravská krkovice nebo libovější anglická slanina
- 1 cibule
- 1 lžička sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej
Kysané zelí:
- 650 g kysané zelí - bílé
- 1 lžíce cukr
- 1 cibule
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej
Instrukce
Bramborové knedlíky:
- Část brambor dle receptu uvařte předem ve slupce a nechte vychladnout. Poté je oloupejte a nastrouhejte najemno. To samé syrové brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno.
- K bramborům přidejte mouku, vejce a sůl. Promíchejte na polotekuté těsto.
- Do hrnce dejte vařit dostatečné množství vody, trochu ji osolte. Pomocí dvou lžic nabírejte bramborové těsto a formujte v malé knedlíčky. Ty dejte zavařit do mírně vroucí vody. Vařte je asi 8-10 minut. Pokud se knedlíky přilepují ke dnu, jemně je pomocí vidličky nadzvedněte.
- Ke konci vaření jeden knedlík vyjměte z vody a rozkrojte. Pokud je uvnitř provařený, máte hotovo. Knedlíky vyndejte a dejte stranou.
Uzené maso:
- Uzené nakrájejte na drobné kostičky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Usmažte ji v pánvi na tuku dozlatova.
- K cibuli přidejte kostičky uzeného a krátce smažte.
Kysané zelí:
- Kysané zelí slijte, ale neproplachujte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte tuk a cibuli v něm osmažte.
- Přidejte lžíci mouky, promíchejte, a krátce osmažte.
- Nakonec přidejte zcezené zelí, promíchejte a snižte teplotu plotýnky. Zelí přiklopte a na mírném plameni duste asi 10-15 minut. Čas od času zamíchejte, aby se zelí nepřichytávalo ke dnu hrnce.
Dokončení:
- Ve větší hluboké pánvi promíchejte zelí, knedlíky a uzené maso. Je-li potřeba, krátce prohřejte a podávejte.
Poznámky
- Vystačí na 4-6 porcí.
- SERVÍROVÁNÍ: Strapačky jsou jídlo z jedné pánve. U nás doma podáváme tak, že dáme pánev s jídlem doprostřed stolu a každý si nabere tolik, na kolik má chuť.
- Skladování: Pokud vám nějaké jídlo zbyde, nechte jej zcela vychladnout. Pak přemístěte do mísy nebo jiné nádoby, tu překryjte folií nebo uzavřete víkem a uložte do lednice. Tady vám strapačky vydrží asi čtyři dny.
- Ohřívání: Strapačky ohřejete nejlépe na pánvi s malým množstvím másla nebo sádla.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu