Jednoduchá příprava a chuť, která se rozplyne na jazyku! To jsou tradiční české vepřenky, dobrota z mletého vepřového.
❔ Co jsou vepřenky?
Vepřenky jsou placičky z ochuceného vepřového masa, smažené na pánvi. Před podáváním se potírají vrstvou plnotučné hořčice a pokladou cibulí, nakrájenou na kolečka. Jako příloha se k vepřenkám hodí vařené brambory nebo chléb.
MŮJ TIP: Z mletého masa také vykouzlíte fantastickou sekanou pečeni!
? Ingredience
Vepřenky:
- Mleté vepřové maso
- Housky nebo rohlíky; 2-3 dny staré
- Sladká mletá paprika; na ochucení
- Sůl
- Studená voda; k mletému masu
- Olej; na smažení
Na dozdobení:
- Plnotučná hořčice; na potření
- Cibule; čerstvá, nakrájená na kroužky
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Starší pečivo nakrájejte na kostičky a zalijte vodou, aby nasáknulo.
- Mleté vepřové ochuťte paprikou a solí.
- K masu přidejte studenou vodu a promíchejte.
- Pečivo vyždímejte a přidejte k masu, znovu promíchejte.
- Z masové směsi tvořte placičky a smažte na pánvi dozlatova.
- Před podáváním vepřenky potřete hořčicí a poklaďte kolečky cibule.
? Podrobný fotorecept
KROK 1: Starší housky nebo rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte do misky a zalijte vodou, aby nasákly. Počítejte zhruba s 10 minutami. Poté vodu slijte a pečivo vyždímejte.
KROK 2: Mleté vepřové vložte do mísy, osolte a přisypte sladkou papriku. Přilijte studenou vodu a pomocí rukou vymíchejte v mírně kašovitou hmotu.
KROK 3: Přidejte vyždímané pečivo a znovu promíchejte. Nehněťte příliš dlouho, masová směs nesmí být teplá, jinak by vepřové pustilo tuk.
KROK 4: Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem na střední teplotu. Vlijte na ni olej.
KROK 5: Mokrýma rukama odebírejte z masové směsi pravidelně velké porce, zploštěte a vytvarujte placičky o velikosti dlaně.
KROK 6: Smažte v rozehřátém oleji z obou stran asi 3 minuty.
?️ Servírování
Usmažené vepřenky před podáváním pomažte z jedné strany tenkou vrstvou plnotučné hořčice. Položte ke kraji talíře a zasypte kroužky čerstvé cibule.
Servírujte s vařenými bramborami, případně s krajícem čerstvého chleba.
? Šikovné tipy
- Nepřilnavá pánev se na pečení vepřenek hodí nejlépe. Rozpalte ji na střední teplotu, nikoliv na vysokou. Opatrně obracejte pomocí široké ploché obracečky.
- Pokud si nejste jisti, že jste maso na vepřenky dostatečně ochutili, odždíbněte kousek masové směsi a upečte jej na pánvi. Upravte případně chuť zbývající směsi.
- Před tvarováním vepřenek si namočte ruce ve studené vodě. Masové placky se vám tak nebudou lepit na ruce.
Další chutné recepty
- Kotlety se smetanou – zapečené v troubě
- Segedínský guláš – podle originálního receptu
- Karbanátky – tradiční, jako od babičky
Dokonalé vepřenky
Suroviny
- 500 g vepřové maso - mleté
- 1 lžička sladká mletá paprika
- 1 lžička sůl
- 60 ml studená voda - do masové směsi
- 2 rohlíky - 2-3 dny staré
- stolní olej - na smažení
K dozdobení:
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- 2 cibule - nakrájená na kolečka
Instrukce
- Starší housky nebo rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte do misky a zalijte vodou, aby nasákly. Počítejte zhruba s 10 minutami. Poté vodu slijte a pečivo vyždímejte.
- Mleté vepřové vložte do mísy, osolte a přisypte sladkou papriku. Přilijte studenou vodu a pomocí rukou vymíchejte v mírně kašovitou hmotu.
- Přidejte vyždímané pečivo a znovu promíchejte. Nehněťte příliš dlouho, masová směs nesmí být teplá, jinak by vepřové pustilo tuk.
- Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem na střední teplotu. Vlijte na ni olej.
- Mokrýma rukama odebírejte z masové směsi pravidelně velké porce, zploštěte a vytvarujte placičky o velikosti dlaně.
- Smažte v rozehřátém oleji z obou stran asi 3 minuty.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Usmažené vepřenky před podáváním pomažte z jedné strany tenkou vrstvou plnotučné hořčice. Položte ke kraji talíře a zasypte kroužky čerstvé cibule. Servírujte s vařenými bramborami, případně s krajícem čerstvého chleba.
- Nepřilnavá pánev se na pečení vepřenek hodí nejlépe. Rozpalte ji na střední teplotu, nikoliv na vysokou. Opatrně obracejte pomocí široké ploché obracečky.
- Pokud si nejste jisti, že jste maso na vepřenky dostatečně ochutili, odždíbněte kousek masové směsi a upečte jej na pánvi. Upravte případně chuť zbývající směsi.
- Před tvarováním vepřenek si namočte ruce ve studené vodě. Masové placky se vám tak nebudou lepit na ruce.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Adléta
Tak tohle je skoro zapomenutý recept! Teď jsi mi ho připomněla, hele naši dělali z vepřenek vždycky jídlo na výlet. Namazali hořčicí, posypali cibulí, zabalili mezi dva krajíce chleba a měli jsme tak super svačinu, když nás po cestě přepadl hlad.
Petra Kupská
Jo tak to je pravda, vepřenky místo klasického českého řízku, skvělý tip! 😉