Vejmrda je starý český recept na strouhaný křen s jablkem. Dnes vám tahle kombinace může připadat zvláštní, ale v době zabíjaček se jablečný křen objevoval na stole s železnou pravidelností. Vejmrda se podávala jako kondiment k ovaru, zabíjačkovému guláši, nebo vařené prasečí hlavě.
Co potřebujete k přípravě vejmrdy?
Dobrá zpráva je, že na jablečný křen potřebujete jen pár surovin. Tou hlavní je křen, který se postará o patřičnou štiplavost. Samotný křen je velmi výrazný a snadno by přebil chuť jídla, ke kterému se servíruje. O zjemnění chuti se postarají právě jablka, nejlépe sladká, která se strouhají nahrubo a přidávají ke křenu.
K doladění chuti vejmrdy pak stačí přidat trochu cukru, octa a soli. Staročeský recept pak navíc volá po masovém vývaru, kterým jablečný křen přelijete. Protože se vejmrda dělávala hlavně o zabíjačkách, o vývar bylo postaráno – stačilo nabrat trochu z vývaru, ve kterém se vařilo vepřové koleno.
K čemu vejmrdu podávat?
Základ jsem nastínila výše – jablečný křen bývá stálicí při zimních zabíjačkách, ale na talíři se můeže objevit v průběhu celého roku. Stačí si dát u stánku párek nebo klobásu a je dost možné, že zdatný prodejce vám na tácek kromě hořčice a kečupu nabídne i strouhaný křen s jablky.
Další možností je podávat vejmrdu s vařeným hovězím masem, které vám zbylo třeba z přípravy rajské nebo koprové omáčky. Pokud se rádi pouštíte do kulinářských dobrodružství, připravte si hovězí jazyk. Vychlazený a nakrájený na plátky je skvělým kandidátem na podávání s jablečným křenem a krajícem čerstvého chleba.
Jak se dělá vejmrda?
Recept na vejmrdu je velmi snadný. Nastrouhejte najemno čerstvý kořen křenu, přidejte nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka. Ochuťte troškou cukru, soli, octa. Nakonec přelijte vlažným vývarem a vše promíchejte. Nechte chvíli odpočinout a můžete podávat.
Ke křenu malá poznámka: Čerstvý křen je velmi štiplavý a při strouhání uvolňuje látky, které dráždí oči a protáhnou vám dutiny. Počítejte s tím a klidně si nasaďte brýle, až budete křen strouhat.
Recept na vejmrdu
Suroviny
- 4 lžíce křen - nastrouhaný
- 2 ks jablka - sladká
- ½ lžíce cukr
- 1 lžíce ocet
- 1 lžička sůl
- ½ hrnek vývar - vlažný
Instrukce
- Křen oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno.
- Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte ke křenu.
- Oslaďte, osolte, přilijte ocet a vývar. Dobře promíchejte. Nechte alespoň půl hodiny odstát a podávejte.
Poznámky
- Vystačí na 4 porce.
- Podávejte k vařenému vepřovému nebo hovězímu masu, k párkům nebo jiným uzeninám.
- V lednici vydrží vejmrda zhruba týden.
- Množství surovin si upravte podle vašich chuťových preferencí. Záleží také na čerstvosti (štiplavosti) křenu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu