Mám pro vás babiččin recept na ten nejvláčnější, nadýchaný perník na plech, jaký si dokážete představit! Voní po domácím perníkovém koření a je rychle hotový. Stačí těsto vylít na plech, ozdobit mřížkou z marmelády, dát péct a do hodinky už můžete servírovat.
300gmarmeláda - např. rybízová, švestková povidla, nebo směs marmelád
Domácí perníkové koření:
3kshřebíček
1lžičkaanýz
2kuličkynové koření
1lžičkaskořice - mletá
1lžičkapomerančová kůra - čerstvě nastrouhaná
1lžičkacitronová kůra - čerstvě nastrouhaná
Dále potřebujete:
1lžícetuk - na vymazání plechu
1lžícepolohrubá mouka - na vysypání plechu
Instrukce
Nejprve si připravte domácí perníkové koření: V ručním nebo elektrickém mlýnku umelte hřebíček, anýz a nové koření. Směs prosejte přes hrubé sítko a přidejte mletou skořici a čerstvě nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru.
Pečicí plech vymažte tukem (osvědčilo se mi klasické máslo) a vysypte hladkou nebo polohrubou moukou; stačí jedna lžíce.
Vejce vyšlehejte ručním elektrickým mixérem s krupicovým cukrem do pěny. Mějte trpělivost, zabere to klidně pět minut.
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.
K vyšlehaným vejcím přidávejte postupně mouku, mléko a olej. Pomalu šlehejte elektrickým mixérem. Nakonec zašlehejte perníkové koření.
Perníkové těsto vylijte na připravený plech a stěrkou zarovnejte povrch.
V rendlíku ohřejte marmeládu, aby byla teplá, nikoliv však horká. Pokud je hustá, přidejte lžíci dvě vody a umíchejte v polotekutou směs. Takto připravenou marmeládovou směsí naplňte cukrářský sáček s ustřihnutou špičkou (asi půl cm). Pomocí sáčku udělejte přes povrch těsta šikmou mřížku.
Litý perník pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut. Pekla jsem bez horkovzdušného ohřevu.
Poznámky
Perník jsem pekla na plechu o rozměru 30x35 cm. Klidně použijte plech o 2-3 cm větší, výsledný perník nebude tak vysoký, pouze budete možná potřebovat víc marmelády na mřížku.
SERVÍROVÁNÍ: Perník nechte zcela vychladnout a pak jej nakrájejte na kostky o vel. zhruba 7x7 cm. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.
Perník na plechu docela naběhne, ale marmeládová mřížka těsto stlačí, a na povrchu tak vznikne hezký plastický efekt.
Marmeláda dodá perníku výborný chuťový šmrnc. Použijte nějakou chuťově výraznější marmeládu. Já jsem smíchala švestková povidla s rybízovým džemem.
Ohřátá marmeláda půjde lépe nastříkat. Pokud je příliš tuhá, nařeďte ji při ohřívání trochou vody. Dobře rozmíchejte na hladkou směs bez cucků.