Go Back
+ servings
Domácí litý perník na plech, s marmeládou.

Domácí litý perník na plech

Petra Kupská
Mám pro vás babiččin recept na ten nejvláčnější, nadýchaný perník na plech, jaký si dokážete představit! Voní po domácím perníkovém koření a je rychle hotový. Stačí těsto vylít na plech, ozdobit mřížkou z marmelády, dát péct a do hodinky už můžete servírovat.
Příprava 20 minutes
Vaření / Pečení 30 minutes
Čas celkem 50 minutes
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 12 ks

Suroviny 

Těsto:

  • 2 ks vejce - pokojové teploty
  • 250 g krupicový cukr
  • 400 g hladká mouka
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 2 lžíce tmavé kakao - tmavé
  • 1 a ½ lžíce domácí perníkové koření
  • 120 ml olej - slunečnicový nebo řepkový
  • 350 ml mléko
  • 300 g marmeláda - např. rybízová, švestková povidla, nebo směs marmelád

Domácí perníkové koření:

  • 3 ks hřebíček
  • 1 lžička anýz
  • 2 kuličky nové koření
  • 1 lžička skořice - mletá
  • 1 lžička pomerančová kůra - čerstvě nastrouhaná
  • 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná

Dále potřebujete:

  • 1 lžíce tuk - na vymazání plechu
  • 1 lžíce polohrubá mouka - na vysypání plechu

Instrukce 

  • Nejprve si připravte domácí perníkové koření: V ručním nebo elektrickém mlýnku umelte hřebíček, anýz a nové koření. Směs prosejte přes hrubé sítko a přidejte mletou skořici a čerstvě nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru.
  • Pečicí plech vymažte tukem (osvědčilo se mi klasické máslo) a vysypte hladkou nebo polohrubou moukou; stačí jedna lžíce.
  • Vejce vyšlehejte ručním elektrickým mixérem s krupicovým cukrem do pěny. Mějte trpělivost, zabere to klidně pět minut.
  • V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.
  • K vyšlehaným vejcím přidávejte postupně mouku, mléko a olej. Pomalu šlehejte elektrickým mixérem. Nakonec zašlehejte perníkové koření.
  • Perníkové těsto vylijte na připravený plech a stěrkou zarovnejte povrch.
  • V rendlíku ohřejte marmeládu, aby byla teplá, nikoliv však horká. Pokud je hustá, přidejte lžíci dvě vody a umíchejte v polotekutou směs. Takto připravenou marmeládovou směsí naplňte cukrářský sáček s ustřihnutou špičkou (asi půl cm). Pomocí sáčku udělejte přes povrch těsta šikmou mřížku.
  • Litý perník pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut. Pekla jsem bez horkovzdušného ohřevu.

Poznámky

  • Perník jsem pekla na plechu o rozměru 30x35 cm. Klidně použijte plech o 2-3 cm větší, výsledný perník nebude tak vysoký, pouze budete možná potřebovat víc marmelády na mřížku.
  • SERVÍROVÁNÍ: Perník nechte zcela vychladnout a pak jej nakrájejte na kostky o vel. zhruba 7x7 cm. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.
  • Perník na plechu docela naběhne, ale marmeládová mřížka těsto stlačí, a na povrchu tak vznikne hezký plastický efekt.
  • Marmeláda dodá perníku výborný chuťový šmrnc. Použijte nějakou chuťově výraznější marmeládu. Já jsem smíchala švestková povidla s rybízovým džemem.
  • Ohřátá marmeláda půjde lépe nastříkat. Pokud je příliš tuhá, nařeďte ji při ohřívání trochou vody. Dobře rozmíchejte na hladkou směs bez cucků.

Orientační hodnoty na 1 porci

O nutričních hodnotách
Klíčová slova Voňavé pečení
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!