Tradiční svařák se připravuje z červeného vína, jeho čas nastává s prvními chladnými dny a zejména v období Vánoc. Dobrý svařák si snadno připravíte doma podle mého receptu.
Do hrnce nalijte asi 2 cm vody, vsypte do ní cukr a zamíchejte. Přidejte koření. Hrnec postavte na plotýnku a tekutinu s kořením přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte po dobu asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevypaří. Nezapomeňte míchat.
Pohlídejte si, aby se všechna voda nevypařila, případně lžíci dvě přidejte. Na konci by vám měl zbýt sirup s nízkým obsahem vody, který začíná karamelizovat.
Dokončení:
Do hrnce přilijte víno, zamíchejte. Vraťte na sporák a dejte vařit, ale těsně před bodem varu, kdy se na povrchu začne tvořit jemná pěna, hrnec stáhněte. Nechte ještě asi deset minut stát, aby se chutě koření a vína hezky propojily.
Svařák sceďte. Přelijte ho přes síto z jedné nádoby do druhé. Zbytky vyluhovaného koření vyhoďte. Pokud by svařák po přelití začal chladnout, jednoduše ho postavte na plotýnku a znovu zahřejte.
Poznámky
Z množství dostanete 2 skleničky svařáku o objemu 200 ml.
SERVÍROVÁNÍ: Podávejte v oblíbeném skleněném nebo porcelánovém hrnku. Chcete-li, přihoďte do kořeněného vína plátek nebo dva z citronu či pomeranče. Doslaďte případně podle chuti.
Zbyde-li vám nějaký svařák, nechte ho zcela vychladit a uložte do lednice, kde vydrží 4-5 dní. Před podáváním opětovně ohřejte.
Víno nevařte. Pokud byste ho vařili nebo déle zahřívali, začal by se z něj odpařovat alkohol a svařák by ztratil svoji sílu.