Go Back
+ servings
Domácí svařák podávaný v bílém porcelánovém hrníčku.

Domácí svařené víno

Petra Kupská
Tradiční svařák se připravuje z červeného vína, jeho čas nastává s prvními chladnými dny a zejména v období Vánoc. Dobrý svařák si snadno připravíte doma podle mého receptu.
Příprava 10 minutes
Vaření / Pečení 10 minutes
Čas celkem 20 minutes
Chod Nápoj
Kuchyně Česká
Porce 2 hrnky
Kalorie 204 kcal

Suroviny 

  • 4 dcl červené víno - jakostní
  • 3 lžička cukr - bílý nebo hnědý

Koření na svařák:

  • 8 ks hřebíček
  • 2 ks badyán
  • 1 ks skořice - v celku
  • 6 ks nové koření
  • voda

Instrukce 

Sladký výluh s kořením:

  • Do hrnce nalijte asi 2 cm vody, vsypte do ní cukr a zamíchejte. Přidejte koření. Hrnec postavte na plotýnku a tekutinu s kořením přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte po dobu asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevypaří. Nezapomeňte míchat.
  • Pohlídejte si, aby se všechna voda nevypařila, případně lžíci dvě přidejte. Na konci by vám měl zbýt sirup s nízkým obsahem vody, který začíná karamelizovat.

Dokončení:

  • Do hrnce přilijte víno, zamíchejte. Vraťte na sporák a dejte vařit, ale těsně před bodem varu, kdy se na povrchu začne tvořit jemná pěna, hrnec stáhněte. Nechte ještě asi deset minut stát, aby se chutě koření a vína hezky propojily.
  • Svařák sceďte. Přelijte ho přes síto z jedné nádoby do druhé. Zbytky vyluhovaného koření vyhoďte. Pokud by svařák po přelití začal chladnout, jednoduše ho postavte na plotýnku a znovu zahřejte.

Poznámky

  • Z množství dostanete 2 skleničky svařáku o objemu 200 ml.
  • SERVÍROVÁNÍ: Podávejte v oblíbeném skleněném nebo porcelánovém hrnku. Chcete-li, přihoďte do kořeněného vína plátek nebo dva z citronu či pomeranče. Doslaďte případně podle chuti.
  • Zbyde-li vám nějaký svařák, nechte ho zcela vychladit a uložte do lednice, kde vydrží 4-5 dní. Před podáváním opětovně ohřejte.
  • Víno nevařte. Pokud byste ho vařili nebo déle zahřívali, začal by se z něj odpařovat alkohol a svařák by ztratil svoji sílu.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 204kcalSacharidy: 14gBílkoviny: 0.5gTuky: 0.3g

Orientační hodnoty na 1 porci

O nutričních hodnotách
Klíčová slova Koření, Recepty s vínem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!