Omyjte okurky: Okurky vložte do plastové vaničky, zalijte vlažnou vodou a nechte hodinu stát, než se z nich uvolní hlína a další nečistoty. Kartáčkem vydrbejte a propláchněte čistou vodou.
Připravte si sklenice: Na zavařování okurek se nejlépe hodí zavařovací sklenice o objemu 720 ml se šroubovým uzávěrem. Sklenice i víčka důkladně omyjte, nejlépe v myčce.
Plnění sklenic: Na dno každé sklenice dejte koření: 2 lžíce kopru včetně silných stonků, 3 kroužky cibule, 3 kolečka mrkve mrkve, 3 kuličky nového koření a 6 kuliček černého pepře. Volitelně přidejte: 1/3 lžičky hořčičného semínka, 2 hřebíčky, 1/2 bobkového listu, 2 kolečka křenu.
Poté do sklenic na stojato napěchujte okurky. Nejprve po obvodu větší okurky, nakonec vyplňte mezery menšími nakládačkami.
Dejte vařit vodu na zavařování: Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na dno opatrně položte utěrku, která zabrání tomu, aby při sterilaci nebo manipulaci sklenice nepraskly.
Uvařte nálev na okurky: V hrnci svařte vodu s cukrem a solí. Až se rozpustí, vmíchejte ocet. Ještě horkým nálevem zalijte naplněné sklenice zhruba 1 cm pod okraj.
Sterilujte: Sklenice zavíčkujte a utáhněte. Teplotu v hrnci udržujte na teplotě kolem 85 °C (použijte zavařovací teploměr). Nejlépe pomocí zavařovacích kleští vložte sklenice opatrně do hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Voda v hrnci by měla dosahovat asi 1 cm pod víčko.
Sterilujte po dobu 20 minut. Poté sklenice pomocí zavařovacích kleští vyjměte, překlopte víčkem dolů na složenou utěrku (pozor, sklenice jsou horké!) a nechte vychladnout.