Go Back
+ servings
Okurky nakladačky zavařené ve sklenicích.

Domácí zavařované okurky

Petra Kupská
Mám pro vás základní recept na zavařované nakládačky tak, jak je dělá moje mamka. Ta okurky steriluje v hrnci, hlídá si teplotu i čas, aby byly křupavé tak akorát.
Příprava 30 minutes
Vaření / Pečení 20 minutes
Čas celkem 50 minutes
Chod Chuťovky
Kuchyně Česká
Porce 6 sklenic

Suroviny 

  • 2 kg okurky - nakládačky o vel. 6-13 cm

Nálev na okurky:

  • 1,3 l voda
  • 0,4 l ocet - kvasný 8%
  • 3,5 dkg sůl
  • 16 dkg krupicový cukr

Zelenina a koření do jedné sklenice:

  • 2 lžíce kopr - včetně stonků, nejlepší je kopr v květu
  • 3 kolečka mrkev
  • 3 kroužky cibule
  • 3 kuličky nové koření
  • 6 kuliček černý pepř
  • lžička hořčičné semínko
  • 2 ks hřebíčky - volitelně
  • ½ ks bobkový list - volitělně

Instrukce 

  • Omyjte okurky: Okurky vložte do plastové vaničky, zalijte vlažnou vodou a nechte hodinu stát, než se z nich uvolní hlína a další nečistoty. Kartáčkem vydrbejte a propláchněte čistou vodou.
  • Připravte si sklenice: Na zavařování okurek se nejlépe hodí zavařovací sklenice o objemu 720 ml se šroubovým uzávěrem. Sklenice i víčka důkladně omyjte, nejlépe v myčce.
  • Plnění sklenic: Na dno každé sklenice dejte koření: 2 lžíce kopru včetně silných stonků, 3 kroužky cibule, 3 kolečka mrkve mrkve, 3 kuličky nového koření a 6 kuliček černého pepře. Volitelně přidejte: 1/3 lžičky hořčičného semínka, 2 hřebíčky, 1/2 bobkového listu, 2 kolečka křenu.
  • Poté do sklenic na stojato napěchujte okurky. Nejprve po obvodu větší okurky, nakonec vyplňte mezery menšími nakládačkami.
  • Dejte vařit vodu na zavařování: Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na dno opatrně položte utěrku, která zabrání tomu, aby při sterilaci nebo manipulaci sklenice nepraskly.
  • Uvařte nálev na okurky: V hrnci svařte vodu s cukrem a solí. Až se rozpustí, vmíchejte ocet. Ještě horkým nálevem zalijte naplněné sklenice zhruba 1 cm pod okraj.
  • Sterilujte: Sklenice zavíčkujte a utáhněte. Teplotu v hrnci udržujte na teplotě kolem 85 °C (použijte zavařovací teploměr). Nejlépe pomocí zavařovacích kleští vložte sklenice opatrně do hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Voda v hrnci by měla dosahovat asi 1 cm pod víčko.
  • Sterilujte po dobu 20 minut. Poté sklenice pomocí zavařovacích kleští vyjměte, překlopte víčkem dolů na složenou utěrku (pozor, sklenice jsou horké!) a nechte vychladnout.

Poznámky

  • Ze 2 kg nakladaček dostanete asi 6 sklenic o objemu 720 ml.
  • TIP: Po zchlazení zkontrolujte, zda jsou dobře přichycená víčka (nejdou jednoduše otevřít). Pokud se víčko nechytlo, takovou sklenici uložte do lednice a okurky do týdne spotřebujte.
  • Než okurky otevřete a pustíte se do nich, nechte je asi 3 týdny odležet, aby dostatečně nasákly lák.
  • Skladování: Zavařené okurky skladujte na temném místě v suchu a teple, vydrží nejméně rok. Starší okurky mohou začnou hořknout.

Orientační hodnoty na 1 porci

O nutričních hodnotách
Klíčová slova Zeleninová jídla
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!