Go Back
+ servings
Mrkvová pomazánka v misce

Mrkvová pomazánka na chlebíčky a jednohubky

Petra Kupská
Mám pro vás jednoduchý recept na mrkvovou pomazánku, kterou namažete na chlebíčky, jednohubky, nebo jen tak na chleba. U nás doma je tahle pomazánka jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak využít mrkev.
5 z 1 hodnocení
Příprava 15 minutes
Vaření / Pečení 5 minutes
Čas celkem 20 minutes
Chod Chuťovky
Kuchyně Česká
Porce 4 porce

Suroviny 

  • 2 mrkve - středně velké
  • 100 g Lučina - případně žervé nebo tvaroh
  • 100 g majolka
  • 1 lžíce cibule - jemně nakrájená
  • sůl
  • pepř

Instrukce 

  • Blanšírování mrkve: Mrkev pomocí škrabky zbavte slupky anakrájejte ji na větší špalíky. Jednu mrkev přeřízněte asinatřikrát. Do hrnce dejte vařit vodu a dostatečně ji osolte.Jakmile se voda začne vařit, opatrně do ní vhoďte mrkev. Vařte5 minut, voda by měla po celou dobu pobublávat. Poté opatrněslijte a zalijte uvařenou mrkev dostatečným množstvím studenévody, klidně přidejte pár kostek ledu.
  • Jak mrkev chladne, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
  • Vychlazenou mrkev nastrouhejte na ručním struhadle na malýchslzičkách.
  • K nastrouhané mrkvi přidejte cibuli, majolku a Lučinu. Osolte aopepřete. Důkladně promíchejte a máte hotovo.

Poznámky

  • Vystačí asi na 4 porce / namazané chleby.
  • SERVÍROVÁNÍ: Mrkvová pomazánka chutná skvěle na jakémkoliv druhu pečiva. Pokud připravujete obložené chlebíčku a chcete alternativu k tradičnímu bramborovému salátu, je pomazánka dobrou volbou. Je vynikající na jednohubky, na svačinu mezi dva krajíce chleba, pro děti na svačinu nebo do práce.
  • Mrkev můžete do pomazánky nastrouhat i syrovou, ale povařená je lepší, jemnější. Úplně nejlepší je pomazánka z pečené mrkve – záleží na vás, kolik máte času, nebo kolik ho jste ochotní vaření obětovat.
  • Jako vylepšení lze do pomazánky přidat nastrouhané vařené vejce, malý stroužek utřeného česneku nebo trochu nastrouhaného sýra.

Orientační hodnoty na 1 porci

O nutričních hodnotách
Klíčová slova Recepty s mrkví
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!