Mám pro vás jednoduchý recept na mrkvovou pomazánku, kterou namažete na chlebíčky, jednohubky, nebo jen tak na chleba. U nás doma je tahle pomazánka jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak využít mrkev.
Blanšírování mrkve: Mrkev pomocí škrabky zbavte slupky anakrájejte ji na větší špalíky. Jednu mrkev přeřízněte asinatřikrát. Do hrnce dejte vařit vodu a dostatečně ji osolte.Jakmile se voda začne vařit, opatrně do ní vhoďte mrkev. Vařte5 minut, voda by měla po celou dobu pobublávat. Poté opatrněslijte a zalijte uvařenou mrkev dostatečným množstvím studenévody, klidně přidejte pár kostek ledu.
Jak mrkev chladne, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
Vychlazenou mrkev nastrouhejte na ručním struhadle na malýchslzičkách.
K nastrouhané mrkvi přidejte cibuli, majolku a Lučinu. Osolte aopepřete. Důkladně promíchejte a máte hotovo.
Poznámky
Vystačí asi na 4 porce / namazané chleby.
SERVÍROVÁNÍ: Mrkvová pomazánka chutná skvěle na jakémkoliv druhu pečiva. Pokud připravujete obložené chlebíčku a chcete alternativu k tradičnímu bramborovému salátu, je pomazánka dobrou volbou. Je vynikající na jednohubky, na svačinu mezi dva krajíce chleba, pro děti na svačinu nebo do práce.
Mrkev můžete do pomazánky nastrouhat i syrovou, ale povařená je lepší, jemnější. Úplně nejlepší je pomazánka z pečené mrkve – záleží na vás, kolik máte času, nebo kolik ho jste ochotní vaření obětovat.
Jako vylepšení lze do pomazánky přidat nastrouhané vařené vejce, malý stroužek utřeného česneku nebo trochu nastrouhaného sýra.