Recept na krásně nadýchané, přitom měkoučké domácí rohlíky? Mám pro vás osvědčený, za mě ten nejlepší recept. Jeho kouzlo spočívá v použití omládku a dvojitém kynutí. Rohlíky jsou úžasně měkké, přitom s jemně křupavou kůrkou. Navíc vydrží čerstvé déle než obyčejné rohlíky.
2lžíceolej - řepkový nebo slunečnicový, případně povolené vepřové sádlo
2lžičkasůl
390ghladká mouka
160mlvlažná voda
Další:
voda rozmíchaná s kouskem vajíčka - na potření rohlíků
celý mák, kmín, sůl - na posypku
Instrukce
Omládek: Ve vlažné vodě rozpusťte cukr. Do mísy nasypte mouku a smíchejte ji se sušeným droždím, nebo do ní nadrobte droždí čerstvé. Přilijte oslazenou vodu a vše promíchejte na hustější těstíčko. Nechte v teple kynout 45 minut.
K omládku přidejte olej, sůl a zbylou mouku s vlažnou vodou. Vymíchejte nejprve vařečkou, pak hmotu vyklopte na pracovní plochu a vypracujte na hladké, trochu lepivé těsto. Pokud příliš lepí, poprašte ho troškou mouky.
Těsto dejte kynout na další hodinu, za tu dobu by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Každý bochánek vyválejte na silnější placku, tu rozdělte na čtyři části – trojúhelníky. Každý trojúhelník ještě trochu vyválejte a od širší strany k cípu srolujte. Srolovaný rohlík položte cípkem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
Pokračujte, až máte srolované všechny rohlíky. Dejte je na plechu na dalších 30 minut kynout.
Vykynuté rohlíky potřete vodou smíchanou s troškou vajíčka. Potřené rohlíky posypte v prostřední části posypkou – mákem, kmínem, solí, sezamovým nebo lněným semínkem.
Rozpalte troubu na 230 °C (dolní a horní ohřev, bez horkovzduchu). Rohlíky pečte po dobu 10-13 minut, dokud povrch nezezlátne.
Poznámky
Vystačí na 8 velkých rohlíků.
Inspiraci k receptu jsem našla na webu Pekarnomanie.cz, na základě komentářů jsem poměr surovin mírně upravila.
V původním receptu se při přípravě omládku používá sladěnka nebo med, s cukrem však recept funguje zcela bez problémů.
Rohlíky vydrží dva až tři dny krásně měkké, rozhodně déle, než obyčejné rohlíky z obchodu.
Doporučuji připravit rohlíky v dvojnásobném množství a část zamrazit. Rohlíky zamrazte co nejdříve po upečení, jakmile vychladnou.