Go Back
+ servings
segedínský guláš recept

Nejlepší segedínský guláš

Petra Kupská
Segedínský guláš z vepřového masa a s kysaným zelím, zjemněný smetanou. Nejlépe podávaný s houskovým knedlíkem, segedín představuje božský gurmánký zážitek!
5 z 2 hodnocení
Příprava 30 minutes
Vaření / Pečení 1 hour
Čas celkem 1 hour 30 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 530 kcal

Suroviny 

  • 750 g vepřové plecko - neboli ramínko, případně krkovice
  • 100 g anglická slanina - v celku
  • 3 cibule - střední
  • 300 g kysané zelí
  • 1 stroužek česnek
  • 1 lžíce sádlo - nebo stolní olej typu slunečnicový, řepkový
  • 1 lžička kmín - drcený
  • 1 lžíce sladká mletá paprika
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 750 ml voda - nebo vývar
  • 200 g zakysaná smetana - asi 15 % obsah tuku
  • 1 lžička sůl

Instrukce 

  • Než začnete vařit: Nakrájejte vepřové maso na kostky o velikosti asi 2-3 cm velké. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Prolisujte nebo utřete oloupaný česnek. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 0,5 cm. Sceďte kysané zelí, ale neoplachujte ho. Zelí pokrájejte na sousta, která se vejdou do úst.
  • V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě polovinu sádla. Přidejte kostičky slaniny a restujte 4-5 minut, míchejte. Osmaženou slaninou vyndejte pomocí děrované lžíce a položte stranou na talířek.
  • V tom samém hrnci rozehřejte zbytek sádla, přisypte drcený kmín. Zamíchejte. Přidejte pokrájenou cibuli a restujte do zlatova.
  • Zvyšte teplotu, přihoďte kostky masa a zprudka asi 3 minuty opékejte, míchejte.
  • Stáhněte teplotu, zasypte paprikou. Přidejte utřený česnek. Za stálého míchání restujte 1 minutu.
  • Přisypte mouku a restujte další 1 minutu, nezapomeňte míchat.
  • Nyní základ na segedín osolte, přilijte vodu nebo vývar tak, že jsou kostky masa ponořené, ale ne více. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte dusit asi 30 minut.
  • Nastal čas přidat osmaženou slaninu a kysané zelí. Nechte pod pokličkou pomalu vařit dalších 30 minut nebo než je maso měkké. Čas od času míchejte.
  • Sundejte hrnec s gulášem z plotny, vmíchejte zakysanou smetanu, rozmíchejte. Dále už nevařte.
  • Je-li třeba, dochuťte solí a máte hotovo!

Poznámky

  • Ze 750 g vepřového připravíte segedín zhruba pro 3-4 porce.
  • Tradiční segedínský guláš se dělá z vepřového masa, nikoliv hovězího. Zkusit můžete také maso drůbeží nebo krůtí, pak však přidejte kysané zelí už zpočátku; drůbeží maso je hotové dřív než vepřové.
  • Do segedínského guláše se zásadně přidává zelí kysané, nikoliv sterilované.
  • Stejně jako jiné guláše, segedín chutná nejlépe na druhý den, kdy se rozleží.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 530kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

O nutričních hodnotách
Klíčová slova Recepty z masa, Vepřové maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!