Než začnete vařit: Nakrájejte vepřové maso na kostky o velikosti asi 2-3 cm velké. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Prolisujte nebo utřete oloupaný česnek. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 0,5 cm. Sceďte kysané zelí, ale neoplachujte ho. Zelí pokrájejte na sousta, která se vejdou do úst.
V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě polovinu sádla. Přidejte kostičky slaniny a restujte 4-5 minut, míchejte. Osmaženou slaninou vyndejte pomocí děrované lžíce a položte stranou na talířek.
V tom samém hrnci rozehřejte zbytek sádla, přisypte drcený kmín. Zamíchejte. Přidejte pokrájenou cibuli a restujte do zlatova.
Zvyšte teplotu, přihoďte kostky masa a zprudka asi 3 minuty opékejte, míchejte.
Stáhněte teplotu, zasypte paprikou. Přidejte utřený česnek. Za stálého míchání restujte 1 minutu.
Přisypte mouku a restujte další 1 minutu, nezapomeňte míchat.
Nyní základ na segedín osolte, přilijte vodu nebo vývar tak, že jsou kostky masa ponořené, ale ne více. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte dusit asi 30 minut.
Nastal čas přidat osmaženou slaninu a kysané zelí. Nechte pod pokličkou pomalu vařit dalších 30 minut nebo než je maso měkké. Čas od času míchejte.
Sundejte hrnec s gulášem z plotny, vmíchejte zakysanou smetanu, rozmíchejte. Dále už nevařte.
Je-li třeba, dochuťte solí a máte hotovo!