Tohle je recept na luxusní koláč se švestkami, sypaný mletým mákem a drobenkou. Šmrnc koláči dodá skořice, kterou se švestky popráší. Pečeme na plechu, koláč je rychle hotový a chutná fantasticky!
NEŽ ZAČNETE PÉCT: Zapněte troubu na 170 °C (horkovzduch na 160 °C). Pečicí plech vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou nebo moukou.
Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte vlažné mléko, olej, krupicový cukr. Rozklepněte do mísy celá vejce. Pomocí ručního elektrického mixéru umíchejte v hladké lité těsto.
Vylijte těsto na připravený plech a povrch uhlaďte pomocí stěrky.
V misce zpracujte drobenku z másla, mouky a cukru. Drobenkou posypte koláč.
Takto připravený koláč dejte péct do rozehřáté trouby. Hotový je asi za 45 minut.
Poznámky
SERVÍROVÁNÍ: Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na řezy o vel. asi 8x8 cm a podávejte na dezertním talířku.
Švestky se kladou na koláč vždy řeznou stranou nahoru. Nepustí tak do těsta šťávu a na řezu bude koláč vypadat efektně; švestky vytvoří obloučky nebo vlnky.
Pokud jdou švestky hůř od pecky, rozřízněte je až k pecce na výšku kolem dokola nožem. Švestky budou lépe držet tvar a nebudou rozdrcené naší snahou dostat z nich pecku ven.
Mák si melu v elektrickém mlýnku na kávu v množství, které potřebuji. Mám tak k dispozici vždy čerstvý. Koupíte-li mák již namletý a nespotřebujete rychle celé balení, mák se poměrně rychle kazí (žlukne a hořkne).