Hledáte nějaký dobrý recept na vepřovou krkovici? Mám pro vás tradiční staročeskou krkovičku pečenou pomalu v troubě. Nakrájená na plátky chutná božsky!
Krkovici opláchněte a osušte. Pokud má maso nepravidelný tvar, svažte ji kuchyňským provázkem.
Česnek oloupejte a prolisujte. Potřete ze všech stran povrch krkovice česnekem, solí a drceným kmínem.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pekáč vymažte sádlem, na něj rozprostřete cibuli. Okořeněné maso posaďte na cibulový základ.
Pečte bez zakrytí v troubě předehřáté na 200 °C (pouze dolní a horní ohřev) 30 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte další hodinu a půl. Zhruba po půl hodině maso přelijte výpekem, případně do výpeku dolejte několik lžic vody.
Hotovou krkovici dejte stranou, vypečenou šťávu s cibulí přendejte do sítka položeného přes čistý hrnec a propasírujte.
Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné 1,5-2 cm a podávejte.
Poznámky
SERVÍROVÁNÍ: Vepřová krkovička pečená v troubě chutná nejlépe s bramborovým knedlíkem a červeným dušeným zelím. Naaranžujte na talíř a přelijte šťávou, kterou jste připravili z cibule a výpeku.
Krkovici pečte v troubě zapnuté na horní a dolní ohřev. Nepoužívejte horkovzdušný oběh, maso by se vysušilo.
Pečte nejprve na vyšší teplotu, maso se na povrchu zatáhne a bude křupavější. Teprve poté teplotu snižte a pomalu dopékejte.
Pro lepší tvar krkovici svažte kuchyňským provázkem.