Go Back
+ servings
Vepřová krkovice pečená v troubě

Šťavnatá krkovice, pomalu pečená v troubě

Petra Kupská
Hledáte nějaký dobrý recept na vepřovou krkovici? Mám pro vás tradiční staročeskou krkovičku pečenou pomalu v troubě. Nakrájená na plátky chutná božsky!
4.50 z 6 hodnocení
Příprava 15 minutes
Vaření / Pečení 2 hours
Čas celkem 2 hours 15 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 6
Kalorie 533 kcal

Suroviny 

  • 1,5 kg vepřová krkovice - v celku
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžička kmín - drcený
  • 2 stroužek česnek - prolisovaný
  • 3 cibule - střední
  • 2 lžíce sádlo
  • voda - na podlévání

Instrukce 

  • Krkovici opláchněte a osušte. Pokud má maso nepravidelný tvar, svažte ji kuchyňským provázkem.
  • Česnek oloupejte a prolisujte. Potřete ze všech stran povrch krkovice česnekem, solí a drceným kmínem.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pekáč vymažte sádlem, na něj rozprostřete cibuli. Okořeněné maso posaďte na cibulový základ.
  • Pečte bez zakrytí v troubě předehřáté na 200 °C (pouze dolní a horní ohřev) 30 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte další hodinu a půl. Zhruba po půl hodině maso přelijte výpekem, případně do výpeku dolejte několik lžic vody.
  • Hotovou krkovici dejte stranou, vypečenou šťávu s cibulí přendejte do sítka položeného přes čistý hrnec a propasírujte.
  • Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné 1,5-2 cm a podávejte.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Vepřová krkovička pečená v troubě chutná nejlépe s bramborovým knedlíkem a červeným dušeným zelím. Naaranžujte na talíř a přelijte šťávou, kterou jste připravili z cibule a výpeku.
  • Krkovici pečte v troubě zapnuté na horní a dolní ohřev. Nepoužívejte horkovzdušný oběh, maso by se vysušilo.
  • Pečte nejprve na vyšší teplotu, maso se na povrchu zatáhne a bude křupavější. Teprve poté teplotu snižte a pomalu dopékejte.
  • Pro lepší tvar krkovici svažte kuchyňským provázkem.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 533kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

O nutričních hodnotách
Klíčová slova Recepty z masa, Vepřové maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!