Tradiční perníčky z medového těsta k Vánocům prostě patří. Krásně vypadají, a to jak na tácu s cukrovím, tak zavěšené na vánočním stromku. Nebojte se do přípravy zapojit děti, ty se mohou třeba pustit do zdobení cukrovou polevou. Pojďme se podívat na recept!
Umelte domácí perníkové koření v ručním mlýnku nebo v čistém mlýnku na kávu. Odstraňte hrubé částice. Rozpusťte máslo a je-li potřeba, také med.
Smíchejte mouku, kakaový prášek a jedlou sodu. Prosejte přes síto do velké mísy. Přidejte cukr, perníkové koření, vejce, rozpuštěné máslo a med.
Vypracujte perníkové těsto. Nejprve suroviny promíchejte vidličkou, poté hmotu opatrně vyklopte na pracovní plochu a rukama ji zpracujte v hladké, lehce lepivé těsto.
Hotové těsto zabalte do plastové folie a dejte do lednice přes noc odpočinout.
Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi čtvrt centimetru – nemělo by být příliš tenké. Z těsta vykrajujte libovolné tvary, opatrně je nabírejte cukrářskou lopatkou nebo stěrkou a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem.
Předehřejte troubu na 160 °C a perníčky pečte 8-10 minut. Doba pečení závisí na velikosti perníčků; menší budou potřebovat méně času, zatímco větší tvary budou v troubě o minutu nebo dvě déle.
Pokud chcete mít perníčky s lesklým povrchem, připravte si žloutek do misky a rozšlehejte ho vidličkou. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je tence žloutkem. Protože jsou perníčky horké, žloutek ztuhne a vytvoří lesklou vrstvu.
Připravte si cukrovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr a bramborový škrob. Přidejte vaječný bílek a dobře promíchejte. Výsledkem by měla být hustá poleva, která při nabírání lžící nestéká ze lžíce, ale padá po kouscích.
Umístěte polevu do zdobicího sáčku s tenkou hladkou špičkou a ozdobte perníčky podle svých představ. Před uložením do krabice nechte ozdobené perníčky přes noc zaschnout.
Poznámky
Z množství připravíte asi 30 menších perníčků.
SKLADOVÁNÍ: Po vytažení z trouby jsou perníčky křehké. Aby změkly, musí si 3-4 týdny odpočinout v papírové krabici (nikoliv v plastové nebo plechové), uzavřené víkem.
Krabici vyložte ubrousky a naskládejte do ní perníčky. Přikryjte víkem a uložte na chladném a tmavém místě. Papírová krabice je prodyšná, takže se k perníčkům dostane vlhkost, kterou potřebují ke změknutí.
Vykrajujte tvary perníčků, které jsou přibližně stejně velké. Tak zajistíte, aby byly perníčky rovnoměrně upečené. Doba pečení je poměrně krátká a menší tvary by se vám mohly snadno připálit, zatímco větší by zůstaly uvnitř nedopečené.
Místo sáčku se zdobicí špičkou vám na zdobení perníčků postačí samotný cukrářský sáček, kterému v rohu odstřihnete špičku. Nedělejte ji příliš velikou, ale ani úzkou, aby přes otvor šla poleva dobře protlačit.