Go Back
+ servings
Vánoční perníčky ozdobené cukrovou polevou, vyskládané na tácu.

Vánoční perníčky

Petra Kupská
Tradiční perníčky z medového těsta k Vánocům prostě patří. Krásně vypadají, a to jak na tácu s cukrovím, tak zavěšené na vánočním stromku. Nebojte se do přípravy zapojit děti, ty se mohou třeba pustit do zdobení cukrovou polevou. Pojďme se podívat na recept!
Příprava 20 minutes
Vaření / Pečení 10 minutes
Odpočinutí těsta 1 day
Čas celkem 1 day 30 minutes
Chod Cukroví
Kuchyně Česká
Porce 30 perníčků
Kalorie 77 kcal

Suroviny 

Těsto na perníčky:

  • 250 g hladká mouka
  • 100 g moučkový cukr
  • 3 lžíce med - tekutý
  • 50 g máslo - rozehřáté
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce tmavé kakao
  • 1 lžička jedlá soda
  • ½ lžíce domácí perníkové koření
  • 1 ks žloutek - na potření perníčků - volitelně

Perníkové koření:

  • 1 ks badyán
  • ½ lžička anýz - semínka
  • 4 ks hřebíček
  • 4 ks nové koření - kuličky
  • ½ lžička mletá skořice

Cukrová poleva na perníčky:

  • ½ ks vaječný bílek
  • 130 g moučkový cukr - prosátý
  • 1 lžička bramborový škrob

Instrukce 

  • Umelte domácí perníkové koření v ručním mlýnku nebo v čistém mlýnku na kávu. Odstraňte hrubé částice. Rozpusťte máslo a je-li potřeba, také med.
  • Smíchejte mouku, kakaový prášek a jedlou sodu. Prosejte přes síto do velké mísy. Přidejte cukr, perníkové koření, vejce, rozpuštěné máslo a med.
  • Vypracujte perníkové těsto. Nejprve suroviny promíchejte vidličkou, poté hmotu opatrně vyklopte na pracovní plochu a rukama ji zpracujte v hladké, lehce lepivé těsto.
  • Hotové těsto zabalte do plastové folie a dejte do lednice přes noc odpočinout.
  • Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi čtvrt centimetru – nemělo by být příliš tenké. Z těsta vykrajujte libovolné tvary, opatrně je nabírejte cukrářskou lopatkou nebo stěrkou a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem.
  • Předehřejte troubu na 160 °C a perníčky pečte 8-10 minut. Doba pečení závisí na velikosti perníčků; menší budou potřebovat méně času, zatímco větší tvary budou v troubě o minutu nebo dvě déle.  
  • Pokud chcete mít perníčky s lesklým povrchem, připravte si žloutek do misky a rozšlehejte ho vidličkou. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je tence žloutkem. Protože jsou perníčky horké, žloutek ztuhne a vytvoří lesklou vrstvu.
  • Připravte si cukrovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr a bramborový škrob. Přidejte vaječný bílek a dobře promíchejte. Výsledkem by měla být hustá poleva, která při nabírání lžící nestéká ze lžíce, ale padá po kouscích.
  • Umístěte polevu do zdobicího sáčku s tenkou hladkou špičkou a ozdobte perníčky podle svých představ. Před uložením do krabice nechte ozdobené perníčky přes noc zaschnout.

Poznámky

  • Z množství připravíte asi 30 menších perníčků.
  • SKLADOVÁNÍ: Po vytažení z trouby jsou perníčky křehké. Aby změkly, musí si  3-4 týdny odpočinout v papírové krabici (nikoliv v plastové nebo plechové), uzavřené víkem.
  • Krabici vyložte ubrousky a naskládejte do ní perníčky. Přikryjte víkem a uložte na chladném a tmavém místě. Papírová krabice je prodyšná, takže se k perníčkům dostane vlhkost, kterou potřebují ke změknutí.
  • Vykrajujte tvary perníčků, které jsou přibližně stejně velké. Tak zajistíte, aby byly perníčky rovnoměrně upečené. Doba pečení je poměrně krátká a menší tvary by se vám mohly snadno připálit, zatímco větší by zůstaly uvnitř nedopečené.
  • Místo sáčku se zdobicí špičkou vám na zdobení perníčků postačí samotný cukrářský sáček, kterému v rohu odstřihnete špičku. Nedělejte ji příliš velikou, ale ani úzkou, aby přes otvor šla poleva dobře protlačit.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 77kcalSacharidy: 14gBílkoviny: 1gTuky: 2g

Orientační hodnoty na 1 porci

O nutričních hodnotách
Klíčová slova Recepty s medem, Vánoce
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!