Go Back
+ servings
Vepřové na žampionech recept.

Vepřové na žampionech

Petra Kupská
Plátky vepřového masa na žampionech je vděčný, chutný recept. Pokud chcete rychlý oběd nebo večeři, zařaďte je do svého kuchařského repertoáru!
Příprava 15 minutes
Vaření / Pečení 30 minutes
Čas celkem 45 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4

Suroviny 

  • 4 plátky vepřové maso - 2 cm silné, každý 170-200 g
  • 200 g čerstvé žampiony
  • 400 ml vývar - hovězí, kuřecí, nebo zeleninový
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 1 lžíce vepřové sádlo - nebo rostlinný olej
  • sůl
  • pepř

Instrukce 

  • Žampiony očistěte a hlavičky nakrájejte na čtvrtinky.
  • Po obvodu vepřových plátků udělejte pravidelné mělké zářezy, hluboké asi 0,5 cm. Plátky z obou stran naklepejte, posolte a opepřete.
  • Ve větší pánvi (používám litinovou o pr. 28 cm) rozehřejte při vyšší teplotě sádlo. Maso v pánvi z obou stran spíše prudčeji opečte. Plátky by měly mít zlatavou barvu.
  • Maso vyjměte a dejte na talíř. Do pánve s výpekem vhoďte žampiony, zlehka je osolte a při vyšší teplotě orestujte. Pokud se výpečky začnou připalovat, nalijte do pánve lžíci nebo dvě vývaru, a zatímco mícháte žampiony, současně plochou vařečkou výpečky ze dna pánve seškrabujte.
  • Žampiony ze pánve vyndejte, do pánve naskládejte maso a posypte je žampiony. Přilijte vývar. Přiveďte vývar k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Pánev přiklopte poklicí a pomalu duste 15 minut.
  • Pánev sejměte, plátky se žampiony poprašte přes sítko moukou, nemíchejte. Přiklopte a duste dalších 15 minut, než se mouka propaří. Teprve nyní promíchejte, dochuťte podle chuti a podávejte.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Vepřové plátky skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo dušenou rýží. Na polovinu talíře dejte nejprve přílohu, vedle položte plátek masa, posypte žampiony a polijte šťávou.
  • Pokud byste po obvodu masa neudělali malé zářezy, maso by se v okamžiku, kdy ho dáte do rozpálené pánve, zkroutilo.
  • Nejlepší vepřové na plátky je za mě libovější krkovice. Není tak suchá jako například kýta, naopak, je krásně šťavnatá a měkká.

Orientační hodnoty na 1 porci

O nutričních hodnotách
Klíčová slova Vepřové maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!