Žampiony očistěte a hlavičky nakrájejte na čtvrtinky.
Po obvodu vepřových plátků udělejte pravidelné mělké zářezy, hluboké asi 0,5 cm. Plátky z obou stran naklepejte, posolte a opepřete.
Ve větší pánvi (používám litinovou o pr. 28 cm) rozehřejte při vyšší teplotě sádlo. Maso v pánvi z obou stran spíše prudčeji opečte. Plátky by měly mít zlatavou barvu.
Maso vyjměte a dejte na talíř. Do pánve s výpekem vhoďte žampiony, zlehka je osolte a při vyšší teplotě orestujte. Pokud se výpečky začnou připalovat, nalijte do pánve lžíci nebo dvě vývaru, a zatímco mícháte žampiony, současně plochou vařečkou výpečky ze dna pánve seškrabujte.
Žampiony ze pánve vyndejte, do pánve naskládejte maso a posypte je žampiony. Přilijte vývar. Přiveďte vývar k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Pánev přiklopte poklicí a pomalu duste 15 minut.
Pánev sejměte, plátky se žampiony poprašte přes sítko moukou, nemíchejte. Přiklopte a duste dalších 15 minut, než se mouka propaří. Teprve nyní promíchejte, dochuťte podle chuti a podávejte.
Poznámky
SERVÍROVÁNÍ: Vepřové plátky skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo dušenou rýží. Na polovinu talíře dejte nejprve přílohu, vedle položte plátek masa, posypte žampiony a polijte šťávou.
Pokud byste po obvodu masa neudělali malé zářezy, maso by se v okamžiku, kdy ho dáte do rozpálené pánve, zkroutilo.
Nejlepší vepřové na plátky je za mě libovější krkovice. Není tak suchá jako například kýta, naopak, je krásně šťavnatá a měkká.